Foto: BoBo
Foto: BoBo
Roman Jerala je prepričan, da bi lahko varno in učinkovito cepivo dobili še pred začetkom prihodnjega leta. Foto: BoBo
Roman Jerala je prepričan, da bi lahko varno in učinkovito cepivo dobili še pred začetkom prihodnjega leta. Foto: BoBo

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala je na današnji okrogli mizi, ki sta jo pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Kemijski inštitut, pojasnil, da bo preizkušanje njihovega cepiva proti novemu koronavirusu na hrčkih, ki se na virus odzivajo podobno kot ljudje, dalo dodatne rezultate o učinkovitosti cepiva. Omenjene preizkuse bodo začeli že prihodnji teden.

Kot pravi, so pri razvoju cepiva, ki ni niti še v klinični fazi preizkušanja, za to epidemijo prepozni. Po njegovem mnenju bi lahko varno in učinkovito cepivo dobili še pred začetkom prihodnjega leta, kot so to napovedali tuji raziskovalci.

Bi si pa Jerala želel, da bi EU naredil več pri podpiranju razvoja. "Če samo na koncu kupiš cepivo, ki je uspelo, nisi ničesar naredil. ZDA so vložile 11 milijard dolarjev v devet raziskovalnih platform, pa ne vedo, katero cepivo bo delovalo," je opozoril.

"V Sloveniji evropska sredstva pomenijo preživetje raziskav"

Ob tem so na okrogli mizi opozorili, da je za osrednji program EU-ja za raziskave Obzorje Evropa za obdobje 2021–2027 predvidenih 80 milijard evrov, medtem ko Evropski parlament zahteva povišanje na 120 milijard evrov. Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP) sicer pričakuje, da bo znesek na koncu višji, ni pa optimist, da bi lahko prišli do 120 milijard evrov. Ob tem je dodal, da je v Evropi zaradi ideologije pogosto težko zagotoviti uporabo znanstvenih dosežkov v praksi, zato se znanost preseli na druge celine, ki nato žanjejo plodove, nastale v Evropi.

Direktor Instituta "Jožef Stefan" Jadran Lenarčič je dodal, da je Evropa svetovna začetnica na številnih znanstvenih področjih, denimo pri razvoju umetne inteligence in informacijsko-komunikacijskih tehnologij, a danes v svetovnem merilu ne pomeni tako rekoč nič, saj so jo prehitele konkurentke, kot so ZDA in Kitajska. Slika v Sloveniji pa je še slabša kot v povprečju v EU-ju. Kot je dodal, je čas krize čas za ukrepanje, sicer "bomo izgubili celotno generacijo ljudi".

Od držav članic bo odvisno, ali bodo evropska sredstva, ki bodo na voljo, izkoristile za tehnološki preboj ali ne, je povedal evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew). "Za to ne bodo dovolj zgolj evropska sredstva, ta bi morala dopolnjevati nacionalna vlaganja v znanost in raziskave. V Sloveniji smo danes v položaju, ko evropska sredstva pomenijo preživetje raziskav," je opozoril. Zato predlaga ustanovitev agencije za znanost po skandinavskem modelu, ki bi zagotavljala dolgotrajno financiranje raziskovalnih projektov.

Tudi direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh meni, da bodo morale države članice same povečati vlaganja, da bi tako zmanjšale upad financiranja na evropski ravni. "Francija in Estonija denimo bosta to storili, vprašanje pa je, ali tudi Slovenija," je dejal. Izpostavil je tudi program Marie Curie za izmenjavo raziskovalcev, ki mu grozi, da bo imel v prihodnjem letu na voljo 200 milijonov evrov manj kot letos. Podobno naj bi bil na udaru proračun v okviru Evropskega raziskovalnega sveta, "dragulja evropskih raziskav".

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je priznala, da je vlada v rebalansu proračuna zmanjšala sredstva za raziskave, so pa raziskovalni projekti vključeni v nekatera druga področja. Ob tem pa je opozorila, da se mora vlada v času epidemije in krize vesti tako kot zdravnik v nujnih primerih, torej po sistemu triaže, in dati prednost tistim področjem, ki so najbolj kritična in zagotavljajo preživetje.

Zver: Covid-19 ni vse, zdraviti moramo tudi vse druge bolezni

Ob tem je predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo na UKC-ja Ljubljana Samo Zver poudaril, da tudi v času epidemije covid-19 ni vse. Boji se, da bo to, kar se trenutno dogaja v zdravstvu, ko je za 30 odstotkov manj diagnoz miokardnih infarktov, manj diagnostike in terapij v onkologiji ter tudi kirurgiji, pustilo velike posledice na zdravju prebivalstva. "To ni prav, zdraviti moramo tudi vse druge bolezni," je pozval.