Bogate države so si zagotovile več kot polovico zaloge cepiva, čeprav predstavljajo le 13 odstotkov prebivalstva. Foto: Reuters
Bogate države so si zagotovile več kot polovico zaloge cepiva, čeprav predstavljajo le 13 odstotkov prebivalstva. Foto: Reuters

Skupina bogatih držav, ki predstavlja samo 13 odstotkov svetovnega prebivalstva, si je po podatkih Oxfama že zagotovila levji delež odmerkov cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika farmacevtska podjetja tekmujejo pri izdelavi učinkovitega sredstva proti novemu koronavirusu, zaradi katerega je doslej po svetu po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa umrlo več kot 940.932 ljudi. Okužbo z njim so potrdili pri skoraj 30 milijonih ljudeh.

Pet vodilnih proizvajalcev cepiva trenutno opravlja pozno fazo preizkušanja, kar naj bi omogočilo dobavo 5,9 milijarde odmerkov cepiva. Ti zadostujejo za cepljenje približno treh milijard ljudi, navaja Oxfam.

Približno 51 odstotkov teh odmerkov naj bi si že zagotovil razviti del sveta, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom, Evropsko unijo, Avstralijo, Hongkongom in Macaom, Japonsko, Švico in Izraelom. Preostalih 2,6 milijarde so kupile Indija, Bangladeš, Kitajska, Brazilija, Indonezija in Mehika oziroma so jim ti odmerki obljubljeni.

Ursula von der Leyen svarila pred "nacionalizacijo cepiv"

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v sredo opozorila pred "nacionalizacijo cepiv", kar bi lahko po njenem mnenju ogrozilo življenja najranljivejših v revnejših državah.

"Dostop do cepiva, ki rešuje življenja, ne bi smel biti odvisen od tega, kje živite ali koliko denarja imate. Covid-19 kjer koli je covid-19 povsod," je dejal Robert Silverman iz Oxfam Amerika.

Pandemija covida-19 je zelo prizadela svetovno gospodarstvo. Ob tem številne države še vedno ohranjajo omejitve za svoje prebivalstvo, da bi obvladale širjenje okužb. Zadnja na seznamu gospodarskih žrtev pandemije se je danes znašla Nova Zelandija, ki je sporočila, da je prvič v zadnjem desetletju padla v recesijo.

Se pa kažejo tudi pozitivni znaki. Južna Afrika je tako napovedala, da bo prihodnji mesec odprla meje z večino držav. Največje afriške gospodarstvo je svoje meje v okviru strogih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom zaprla konec marca. Trenutno v državi potrjujejo manj kot 2000 novih okužb na dan. Julija jih je bilo še 12.000.