Člani kongresa SMC-ja v Mariboru so svojemu prvemu predsedniku Miru Cerarju podelili še en mandat za vodenje stranke. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Člani kongresa SMC-ja v Mariboru so svojemu prvemu predsedniku Miru Cerarju podelili še en mandat za vodenje stranke. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Cerarja je v javnem glasovanju kot edinega kandidata soglasno podprlo 218 delegatov, brez vzdržanega ali glasu proti. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Ko nam danes pripisujejo, da smo na začetku vse stavili na etiko, jim moramo odgovoriti: da, delovno etiko, profesionalno etiko, starševsko etiko, etiko spoštovanja generacij.

Miro Cerar, novi predsednik SMC
Miro Cerar je v nagovoru članom kongresa poročal o delu in uspehih stranke. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Cerarju nov mandat na čelu SMC-ja
Cerar ponovno izvoljen za vodjo SMC-ja

Novoizvoljeni predsednik SMC-ja Miro Cerar je po izvolitvi dejal, da bo SMC ostala povezovalna stranka, ki bo v Sloveniji spodbujala sodelovanja. "Na državnozborske volitve vas želim popeljati optimistične, polne energije, oborožene z našim programom in vero v to, da smo naredili veliko dobrega," je nagovoril udeležence kongresa in izpostavil pomen delovanja stranke kot celote oziroma, da bi bili v stranki "vsi za enega in eden za vse."

Od 350 udeležencev kongresa je 218 navzočih članov z glasovalno pravico soglasno in brez vzdražanega ali glasu proti podprlo nadaljnje vodstvo Mira Cerarja, ki je bil tudi edini kandidat za predsednika stranke. "Le če nas preveva skupen ponos nad doseženim, si zaslužim vaše ponovno zaupanje," je člane nagovoril Cerar in izrazil željo, naj njegovo poročilo o delu stranke ter vlade in kandidacijski nagovor razumejo kot celoto.

Že pred glasovanjem je Cerar odločno poudaril, da stranka potrebuje še en mandat, saj je po njegovih besedah delo treba opraviti do konca. V pregledu štiriletnega delovanja največje vladne stranke je poudaril gospodarsko rast, zmanjšanje brezposelnosti in javnega dolga ter napredovanje Slovenije na lestvici konkurenčnosti.

Potrdili program Bolje za vse
Po izvolitvi predsednika, je stranka potrdila še program poimenovan "Bolje za vse", ki po besedah vodje programske konference Aleksandra Kešeljevića obsega 175 ukrepov na 21 področjih. Tokratni program naj bi bil v primerjavi s tistim pred štirimi leti bistveno bolj konkreten, kar izhaja iz strankine štiriletne izkušnje delovanja v sistemu.

Program naj bi vključeval: varovanje naravnih virov, energetsko samooskrbo, ustanovitev zadruge za prekarne delavce, brezplačen vrtec za vse otroke eno leto pred začetkom šolanja, usklajevanje javnih financ itd. V razpravi o programu, ki so ga člani potrdili z enim vzdržanim glasom, je bilo slišati nekaj kritik in vprašanj glede izzivov na področju šolstva, zdravstva in dolgotrajne oskrbe.

"Kdor ni izkusil dnevnih pritiskov, težko razume, skozi kaj vse smo šli"
Cerar se je v nagovoru spomnil začetkov stranke, ki je bila ustanovljena tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2014, ko so iskali odgovorne posameznike, ki bi si upali prevzeti odgovornost za tako dolgoročno nevzdržne sisteme, kot so bili tedaj javne finance, zdravstvo in pravosodje.

"Ni naključje, da so prav ti moji kolegi in kolegice bili in so še pod najhujšim udarom - in treba je bilo vzdržati vse te pritiske," je poudaril in dodal, da "kdor ni izkusil dnevnih pritiskov, dobronamernih in zlonamernih, ta težko razume, skozi kaj vse smo šli ta štiri leta". Po njegovem se je v teh štirih letih izoblikovala strankarska infrastruktura, hkrati pa so pridobili izkušnje z vodenjem vlade.

Prihodnost z dolgočasnimi odličnjaki
Cerar je prepričan, da štiri leta vodenja vlade niso bila čas političnih afer in koalicijskih kriz, temveč čas razvoja in dviga življenjskega standarda večine državljanov. Volivcem na prihajajočih volitvah pa svetuje, naj se, preden oddajo glas, vprašajo: "ali bi raje živeli prihodnost z malo bolj dolgočasnimi odličnjaki, ali bodo tvegali s tistimi, ki bi v resnici morali ponavljati letnik, ne pa mandata".

Med gosti kongresa sta bili tudi evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst Alde Angelika Mlinar, sicer koroška Slovenka, od slovenskih politikov pa je kot gostja na kongresu govorila tudi poslanka Alenka Bratušek. Dejala je, da jih s SMC družijo iste socialno-liberalne vrednote in da je prepričana, da bo Slovenija dobila še eno levosredinsko vlado. Kljub temu je na vprašanje o morebitnem povezovanju njene stranke s SMC-jem pred volitvami odgovorila, da o tem ne razmišlja.

Verhofstadt: Zadnje, kar potrebujemo, je vlada SDS-a
SMC je na kongresu podprl tudi vodja poslanske skupine Alde v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt. V nagovoru je poudaril, da Evropa potrebuje več voditeljev, kot je Cerar, ki dosegajo konkretne rezultate, rešujejo spore v regiji, krepijo pravno državo in spoštujejo mednarodne sporazume. Dejal je, da Zahodnega Balkana ne bodo stabilizirali "komedijanti", prav tako ne bodo imitatorji madžarskega voditelja Viktorja Orbana ohranili Slovenije v središču Evrope. "Lahko vam povem, zadnje, kar potrebujemo v Evropi, je vlada pod vodstvom SDS," je dodal.

Ko nam danes pripisujejo, da smo na začetku vse stavili na etiko, jim moramo odgovoriti: da, delovno etiko, profesionalno etiko, starševsko etiko, etiko spoštovanja generacij.

Miro Cerar, novi predsednik SMC
Cerarju nov mandat na čelu SMC-ja
Cerar ponovno izvoljen za vodjo SMC-ja