Premierja sta izpostavila dobro sodelovanje med državama. Foto: BoBo
Premierja sta izpostavila dobro sodelovanje med državama. Foto: BoBo
Vučić in Cerar predvsem o gospodarstvu

Menjava med Slovenijo in Srbijo sicer presega milijardo evrov, Slovenija pa je 10. najpomembnejša trgovinska partnerica Srbije, je na Gospodarski zbornici Slovenije uvodoma izpostavil Cerar.

Med tujimi neposrednimi vlagateljicami v Srbiji pa je Slovenija na drugem mestu. V Srbiji je registriranih več kot 1.300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo 35.000 ljudi. Na drugi strani je srbskih neposrednih naložb v Sloveniji le za 86 milijonov evrov.

Vučić je zato poudaril, da med državama obstaja še veliko možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja. Slovenska in srbska podjetja lahko izkoristijo privatizacijo v obeh državah in tudi dejstvo, da ima Srbija sklenjene trgovinske sporazume ne le z državami EU-ja in Cefte, ampak tudi s Turčijo, Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom.

"To je skoraj milijarda ljudi," je izpostavil srbski premier in dodal, da ni v tem trenutku v podobnem položaju verjetno nobena druga država. Tako Cerar kot Vučić pa sta menila še, da se velika priložnost za sodelovanje kaže ne le v medsebojni blagovni menjavi in krepitvi naložb, ampak tudi v skupnem nastopu na tretjih trgih.

Vučić vabi k sodelovanju pri privatizaciji
Srbski premier je ob tem povabil slovenske vlagatelje, naj sodelujejo pri privatizaciji v Srbiji, pa tudi pri velikem investicijskem projektu Beograd na vodi, s katerim želi srbska vlada zagnati gospodarsko rast v državi. Vučić želi, da bi se povečale tudi investicije srbskih podjetij v Slovenijo. "Seveda pa morajo srbska podjetja izpolniti visoke standarde, ki veljajo v EU-ju," je dodal.

Premierja sta govorila tudi o vprašanjih nasledstva po nekdanji SFRJ, pri čemer sta izpostavila, da se odprta vprašanja na tem področju rešujejo.

Srbskega premierja na dvodnevnem obisku gosti slovenski premier Miro Cerar, ki se je s srbskim kolegom sestal že decembra lani v Beogradu v okviru udeležbe na vrhu voditeljev 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske.

Zaskrbljenost zaradi Ukrajine
Vučić in Cerar sta nekaj časa namenila tudi razmeram v Ukrajini. Srbija je namreč trenutno predsedujoča Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je močno vpeta v reševanje krize na vzhodu Ukrajine. Premierja sta izrazila zaskrbljenost, ker se spopadi kljub sklenjenemu premirju nadaljujejo. Vučić je še dejal, da si bo Srbija še naprej prizadevala za iskanje rešitve s političnimi sredstvi, ob spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Vučića bo sicer sprejel tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, prvi dan obiska pa bo srbski gost sklenil z večerjo, ki jo bo v dvorcu Zemono priredil predsednik republike Borut Pahor.

Vučić in Cerar predvsem o gospodarstvu