Cerar je izjavo dal ob robu evropskega vrha v Rimu. Foto: Reuters
Cerar je izjavo dal ob robu evropskega vrha v Rimu. Foto: Reuters

Na potezi je ministrstvo za finance, ki mora vladi predlagati kandidata, je poudaril ob robu srečanja v Rimu. "Smo v fazi, ko mora ministrstvo preučiti, kako lahko v skladu z zakonom čim prej izvede ustrezne postopke, da pridemo do novih kandidatov, ki bodo kompetentni, strokovno kvalificirani in primerni za to mesto," je izjavil premier Miro Cerar.

Po poročanju časopisa Delu prav v kabinetu predsednika vlade iščejo način, kako postopek izvesti, da ga ne bi bilo treba v celoti ponoviti.

Zakon namreč določa, da mora minister za finance pred oblikovanjem predloga za vlado sestaviti strokovno komisijo, ki izvede postopek za pridobivanje in ocenjevanje kandidatov in ministru posreduje predlog. Minister pa nato te kandidate predlaga vladi.

Tako minister kot vlada lahko izbereta tudi kandidata, ki ga komisija ni predlagala, a morata to javno razkriti in tudi utemeljiti njegovo kandidaturo.

Zadnja dva kandidata za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), Franc Žmavc in Željko Puljić, sta od kandidature odstopila v četrtek, torej le dan pred odločanjem o imenovanju v DZ-ju. Imenovanje je bilo ves čas pod vprašanjem, saj koalicija ni bila enotna.

Odstopljena kandidata predstavita svojo plat zgodbe:
Puljić: Politiki je vseeno
Žmavc: Nisem želel sodelovati v igricah