Premier Cerar je z dosedanjim delom vlade zadovoljen, državljane pa je pozval, naj bodo potrpežljivi, čeprav je razumljivo, da so do politikov nezaupljivi. Foto: BoBo
Premier Cerar je z dosedanjim delom vlade zadovoljen, državljane pa je pozval, naj bodo potrpežljivi, čeprav je razumljivo, da so do politikov nezaupljivi. Foto: BoBo
Cerar je poudaril, da je vladi uspelo pripraviti zakon o fiskalnem pravilu, za katerega pa bo treba pridobiti dvetretjinsko večino v DZ-ju. Foto: BoBo
Cerar ponosen na stabilizacijo političnega prostora

V petek bo minilo sto dni od imenovanja aktualne vlade, dvanajste po vrsti, Cerarjeva ekipa pa se je po izjemni začetni podpori začela spoprijemati z vse večjim nezadovoljstvom javnosti z njenim delom. Izsledki javnomnenjskih raziskav ji niso naklonjeni. Po raziskavi inštituta Mediana delo vlade kot zelo pozitivno ocenjuje zgolj pol odstotka vprašanih, kot pozitivno pa 10 odstotkov. Tudi anketa Slovenski utrip ne kaže razlogov za veselje v vladnih vrstah. Vlade namreč ne podpira 55,2 odstotka vprašanih.

Razlog za padec podpore vlade je sprejemanje nepriljubljenih ukrepov, ki pa so nujni, meni Cerar. A številke podpore so zdaj manj pomembne, vlada se povsem posveča delu, ki ga mora opraviti.

"Leto 2015 bo prelomno"
Premier je dejal, da je vlada izvedla kar nekaj zelo pomembnih ukrepov. Državljani morajo razumeti, da sprejemamo zahtevne ukrepe, ki so nujni predpogoj, da država pridobi kredibilnost tako navznoter kot navzven, je dejal. Po Cerarjevem mnenju bo leto 2015 prelomno. Sprejetim ukrepom bo sledila višja stopnja blaginje, zagotavlja.

Premier kot ključni dosežek te vlade poudarja to, da je stabilizirala politični prostor. Tudi z normalno politično kulturo je sprožila dialog v družbi, je še dejal. Koalicija je enotna, opoziciji pa po Cerarjevih besedah ponuja roko.

S tem, ko smo vzpostavili socialni dialog, smo kljub povišanim tonom prispevali še bolj k temu, da se stvari ne rešujejo na ulici, ampak s pogovorom, meni Cerar. S tem daje vlada po njegovih besedah pozitivne signale tujini, tako EU-ju kot tujim podjetjem.

Cerar: Zaupanje v Slovenijo se vrača
V tujini je Cerar dobil zagotovila, da cenijo, da Slovenija drži svoje obljube in spoštuje svoje zaveze, ki izhajajo iz paktov, sporazumov ali doma sprejetih aktov. Zaupanje se v Slovenijo vrača, kar kaže gospodarska rast in manjša brezposelnost, Slovenija pa je za vlagatelje bolj privlačna, meni Cerar. Slovenija spet pridobiva izgubljeni mednarodni ugled, zagotavlja.

Slovenija je v EU-ju povsem enakopravna in enakovredna partnerica, je poudaril Cerar. Ministri se redno udeležujejo sestankov na ravni EU-ja, kar naj se prej ne bi dogajalo, je dejal.

Slovenija ne bo plen
Ta vlada ne bo dopustila, da bo Slovenija plen. Takšna namreč država postane, ko je šibka. Država bo dokazala, da zna upravljati sama s seboj in gospodariti s svojim premoženjem v dobro svojih državljanov.

Privatizacija se bo nadaljevala
Privatizacija 15 podjetij se bo nadaljevala, saj je tako sklenil DZ. A to je v pristojnosti SDH-ja, ne pa vlade, je izpostavil premier. Posebno pozornost vlada namenja Družbi za upravljanje terjatev bank, je dejal. Opažamo, da se dogajajo vprašljive zadeve, je glede delovanja DUTB-ja dejal Cerar. Vsaj obseg prejemkov bo treba omejiti. Za takšen obseg ni utemeljitve, je dejal. Ob tem pa ne smemo zanihati v drugo skrajnost. Za takšno področje namreč potrebujemo vrhunske strokovnjake, ki jih je treba dobro plačati, je dejal. Slovenska vlada se ne bo vmešala v delovanje DUTB-ja, pa je ob tem še zagotovil Cerar.

Preverjanje odlivanja denarja v davčne oaze
Imenovana je posebna medresorska delovna skupina, ki bo v nekaj mesecih preučila, ali in koliko denarja se je iz Slovenije prelilo v davčne oaze na netransparenten in morda tudi nezakonit način. Na podlagi tega bodo sledili ukrepi, da se kaj takega prepreči v prihodnje.

Slovenija bo izkoriščala članstvo v mednarodnih organizacijah
Na področju zunanje politike se pripravlja nova strategija zunanje politike, je dejal Cerar. Obveznosti do mednarodnih organizacij, katerih članica je, bo Slovenija izpolnjevala v celoti, članstvo pa bo skušala še dodatno izkoriščati za uresničevanje interesov tako Slovenije kot širše skupnosti.

Cerar ponosen na stabilizacijo političnega prostora