SMC-ju je uspelo na evropskih volitvah zbrati 1,6 odstotka podpore.  Foto: BoBo
SMC-ju je uspelo na evropskih volitvah zbrati 1,6 odstotka podpore. Foto: BoBo

Na ponedeljkovem kolegiju predsednika SMC-ja so se po Cerarjevih besedah strinjali, da slab izid na evropskih volitvah, 1,6 odstotka glasov, zahteva podrobno analizo, nekatere kadrovske spremembe in temeljito vsebinsko prenovo, da bo SMC pripravljen vstopiti v priprave na prihodnje državnozborske volitve.

V odgovoru na novinarsko vprašanje, ali se bo na kongresu torej potegoval za nadaljnje vodenje stranke, je Cerar povedal, da bo to priložnost za preverjanje zaupanja. "Mislim, da je to dovolj jasno povedano," je dejal. Na kongresu bodo po napovedih razpravljali tudi o programski viziji stranke, naredili pa bodo tudi nekatere organizacijske spremembe.

"Kljub zamajanemu zaupanju volivcev v SMC ima stranka dovolj močno ekipo, da bomo zmogli opraviti kritično razpravo in storiti vse, kar je treba za ustrezno nujno prenovo stranke," je prepričan Cerar. Kot je dejal, so njihova moč štirje ministri, deset poslancev, nekaj županov, člani lokalnih odborov, svetniki ter drugi simpatizerji in podporniki.

SMC deluje državotvorno

Liberalno-socialne vrednote so na letošnjih evropskih volitvah pridobile pomen, zato želijo v SMC-ju biti še naprej njihov glas v Sloveniji. "Ne moremo v en glas trditi, da so se v Evropi okrepili liberalci in zeleni, doma pa dovoliti, da se rušijo okoljski in gospodarski minister, ministrica za delo, minister za zunanje zadeve," je bil kritičen in ob tem poudaril, da v SMC-ju delujejo državotvorno.

"Kot politika me skrbi in žalosti, da državotvorna drža danes ne prinaša uspeha, ampak rine stranko pod prag. SMC bo vedno za združevanje moči v vladi, koaliciji, evropskih povezavah in še posebej v sami stranki," je še dejal Cerar.

Na vprašanje, ali je pred prihodnjimi volitvami morda pričakovati notranjepolitična povezovanja med liberalnimi strankami, je Cerar odvrnil, da bi si tega želel. Da je SMC povezovalna stranka, po njegovih besedah dokazujejo že od nastanka. Znova je obžaloval, da se koalicijskim liberalnim strankam ni uspelo povezati v skupno listo, kar bi jim skupaj prineslo enega evropskega poslanca več.

"To bi bilo tudi v interesu tistih vrednot, ki jih SMC v okviru evropske skupine Alde zagovarja," je dejal Cerar. To so tudi vrednote, na katerih temelji Evropa in na katerih bo preživela. Zato si tudi želijo močnejše liberalne skupine v Sloveniji in dolgoročnega povezovanja. Do tega pa je po njegovih besedah treba priti organizirano.

"Če že zdaj ni bilo volje, da bi se povezali za te volitve, potem si predstavljam, da ta proces povezovanja ne bo lahek. Prepričan sem, da ga moramo začeti vsaj neki tvorni dialog, pa da vidimo, do kod bomo prišli," je še dejal Cerar.