Začela se je redna januarska seja. Foto: DZ/Borut Peršolja
Začela se je redna januarska seja. Foto: DZ/Borut Peršolja
Cerar bi pomoč iskal tudi pri državah izven EU-ja
Cerar pojasnjuje ravnanje ob prebežniški krizi

Glede prebežniške krize je napovedal, da bo Slovenija storila vse za zaščito svojih interesov in dostojno poskrbela za prišleke.

Poslanec ZL-ja Miha Kordiš je v poslanskem vprašanju spomnil na ravnanje Mramorja in ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, ki sta v času akademskega udejstvovanja prejemala dodatke za stalno pripravljenost.

Po besedah Kordiša je Mramor s svojim ravnanjem pridobil nezakonito premoženjsko korist, za kar bi moral odgovarjati. Cerarja je zato med drugim vprašal, zakaj je nekdanja ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar zaradi visokih honorarjev morala oditi, Mramor in Makovec Brenčičeva pa ostajata na položaju.

Cerar: Kordiš je zlorabil vprašanje
Cerar je odgovoril, da je Kordiš zlorabil poslansko vprašanje, saj je napovedal zgolj vprašanje o kadrovski politiki vlade, podrobneje pa ga ni pojasnjeval. Kljub temu je premier ponovil nekatere argumente, zaradi katerih se je odločil, da odstopa Mramorja ne sprejme. Med drugim je poudaril, da je nepravilnosti, o katerih je govor, odkrila njegova vlada, natančneje ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar iz SMC-ja. To po besedah Cerarja dokazuje, da sledijo zavezam o uveljavljanju pravne države in etičnosti.

Sicer po besedah premierja ni vsaka etična napaka enako težka, ampak jih je treba presojati v kontekstu različnih dejavnikov. Spomnil je, da je dejanja finančnega ministra tudi sam kritiziral, vendar pa se je Mramor opravičil, v čemer Cerar vidi etično komponento njegovega ravnanja. Prav tako je po besedah premierja finančni minister ravnal v dobri veri, da dela zakonito, honorarje pa je dodeljeval sodelavcem, ki so delali prek delovnega časa. Danes se je izkazalo, da je bila to napaka, zato je prav, da je ponudil odstop, je dejal premier.

Ker pa je Mramor napako obžaloval in je po Cerarjevem mnenju eden najboljših ministrov sedanje vlade, je premier presodil, da je prav, da ostane v vladi. Enaki razlogi veljajo tudi za Makovec Brenčičevo, je povedal premier. Ob tem pa je dodal, da Stanka Setnikar Cankar v času svojega odstopa niti ni želela nadaljevati dela v vladi.

"Slovenskim gospodarstvenikom smo odprli najvišja vrata"
Bojan Dobovšek iz skupine nepovezanih poslancev je premierja spraševal o njegovem obisku v ZDA. Zanima ga, kakšen je bil namen obiska, kakšni so bili stroški omenjene poti in kakšni dogovori so bili sklenjeni. Dobovšek namreč meni, da pot ni bila transparentna, kot tudi da ni znano, kaj je z obiskom pridobila država oziroma kaj so pridobila podjetja.

Cerar je v odgovoru najprej dejal, da so bili stroški potovanja delegacije v ZDA minimalni, in sicer 23.201 evro, saj so jih skrčili na minimum. Z obiskom pa je vladna delegacija, tako Cerar, omogočila pogovore z najvišjimi predstavniki podjetij s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije. "Slovenija se želi prebiti med vodilne države v digitalni transformaciji," je dejal Cerar in dodal, da je bilo zanimanje za slovenski obisk v ZDA veliko.

Dolgotrajno oskrbo naj bi uredili še letos
Poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar pa je na premierja naslovil vprašanje, povezano z zakonom o dolgotrajni oskrbi. Cerar mu je zagotovil, da gre za prednostno nalogo vlade v letošnjem letu. Ob tem je opozoril, da je financiranje dolgotrajne oskrbe v Sloveniji "izredno nepregledno in razdrobljeno ter posledično tudi premalo učinkovito".

Rešitve naj bi dosegli že v prihodnjih mesecih, nato pa bodo zakon predložili v DZ, predvidoma nekje sredi leta oz. septembra, je napovedal. Bo pa nov zakon zahteval dodatnih od 90 do 110 milijonov evrov letno.

Cerar bi pomoč iskal tudi pri državah izven EU-ja
Cerar pojasnjuje ravnanje ob prebežniški krizi