Cerar je zmago na volitvah dosegel predvsem z obljubami o višji politični kulturi in spoštovanju pravne države. Foto: BoBo
Cerar je zmago na volitvah dosegel predvsem z obljubami o višji politični kulturi in spoštovanju pravne države. Foto: BoBo
Kot je v izjavi za medije povedal predsednik KPK-ja Boris Štefanec, Cerar in Prelog svoje zakonske obveznosti nista izpolnila, zaradi česar bo komisija zoper oba sprožila prekrškovni postopek. Foto: BoBo
Na Cerarja plaz očitkov zaradi poročila o premoženju

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da so morali funkcionarji, ki so funkcijo nastopili z letošnjimi državnozborskimi volitvami, po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije do 1. septembra oddati poročila o svojem premoženjskem stanju. Cerar, predsednik vlade, in Prelog, poslanec iz Cerarjevega SMC-ja, v zakonsko določenem roku te obveznosti nista izpolnila.

Oba funkcionarja bo komisija pozvala k predložitvi podatkov o premoženjskem stanju in sprožila prekrškovni postopek. Če bosta obveznost izpolnila v 30 dneh, bo to olajševalna okoliščina in jima bo po besedah predsednika komisije Borisa Štefaneca najverjetneje izrečen zgolj opomin, sicer pa ju čaka od 400 do 1.200 evrov globe.

Cerar in Prelog sta že napovedala, da bosta podatke KPK-ju posredovala najpozneje do četrtka. Obžalujeta, ker obveznosti nista izpolnila v roku.

Stranka objavila Cerarjevo premoženje
V SMC-ju so sicer že pred volitvami na spletni strani objavili Cerarjevo premoženje. Tako piše, da je Cerar lastnik hiše v Murglah v vrednosti 290.000 evrov, garaže v vrednosti 11.000 evrov in avtomobila VW touareg letnik 2008. Ima 71.000 evrov prihrankov, posojil nima, prav tako pa ni lastnik ali solastnik deležev v podjetjih in ni lastnik vrednostnih papirjev.

Njegova plača na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani znaša približno 2.100 evrov neto na mesec, so še dodali v stranki.

Vsi podatki niso javno dostopni
Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni, pač pa le tisti, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno v času opravljanja funkcije. Ti podatki bodo javno objavljeni šele dve leti po prenehanju opravljanja funkcije.

Poslanec ne sme nastopati kot predstavnik poslovnega subjekta, ki bi imel poslovne stike z DZ-jem. Poslanci so morali zato sporočiti tudi vse pomembne podatke o družbah, s katerimi so poslovno povezani sami ali njihovi družinski člani. Ta prepoved velja še dve leti po koncu mandata.

Med opravljanjem funkcije pa bodo morali poslanci poročati tudi o vseh lobističnih stikih in prijaviti vsa prepovedana ravnanja lobistov. Prav tako bodo morali poslanci državni zbor obveščati o prejetih darilih.

V Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta pozivajo vse politike in funkcionarje, da se zavedajo pomembnosti svojih položajev, "kar morajo pokazati skozi svoje pošteno in transparentno delovanje, h kateremu so se dodatno zavezali s podpisom Zaveze za boj proti korupciji".

Na Cerarja plaz očitkov zaradi poročila o premoženju