KPK je sprejel osnutek ugotovitev in jih že poslal Bratuškovi. Njena (samo)kandidatura za evropsko komisarko, izjemno dobro plačano funkcijo, je dvignila v Sloveniji veliko prahu. Foto: BoBo
KPK je sprejel osnutek ugotovitev in jih že poslal Bratuškovi. Njena (samo)kandidatura za evropsko komisarko, izjemno dobro plačano funkcijo, je dvignila v Sloveniji veliko prahu. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
V ZL-ju menijo, da bo Bratuškova postala komisarka v zameno za uresničevanje interesov Evropske komisije in finančnih trgov v Sloveniji. Foto: BoBo

Vsebine osnutka KPK sicer ne razkriva. Bratuškova se lahko v roku sedmih delovnih dni po prejemu osnutka izreče glede navedb v njem, takoj zatem pa bo, kot so sporočili iz KPK-ja, senat komisije sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost.

KPK se s preiskovanjem postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja ukvarja približno mesec dni, postopek pa je začel na lastno pobudo. Na isto temo je komisija, kot so sporočili, naknadno prejela še dve prijavi.

Da je KPK osnutek Alenki Bratušek poslal, nakazuje, da so bile v postopku ugotovljene določene kršitve, je za Televizijo Slovenija poročala Nataša Markovič. Če kršitve niso ugotovljene, KPK glede na dosedanje delo ugotovitev namreč ne pošilja na dom preiskovani osebi.

KPK je poslal ta osnutek Bratuškovi na dom, čeprav je sama ves čas trdila, v središču preiskave ni ona, temveč vlada. KPK je očitno ugotovil, da so kršitve storjene z njene strani, je še poročala Markovič.

Bratuškova je medtem že postala uradna kandidatka za komisarsko ekipo, vendar še ni znano, kateri resor ji bo pripadel.

ZL: Bratušek delala na dveh kariernih strategijah
"Glede samoimenovanja Bratuškove je očitno, da je po razkolu v PS-ju delala na dveh kariernih strategijah. Prva in verjetno bolj zaželena je bila, da postane evropska komisarka, za kar je najverjetneje dobila kakšne namige, da bi bilo mogoče. Stranko ZaAB pa je medtem ustanovila za vsak primer, kot neki rezerven scenarij," je dejal Luka Mesec iz ZL-ja.

Mesec meni, da gre, če že ne za nezakonito, pa vsaj za zelo nelegitimno potezo Bratuškove, pri kateri bi verjetno lahko govorili tudi o zlorabi položaja. Najbolj problematično se mu zdi to, da so prav Bratuškovi, ki je leto in pol govorila, kako se v Bruslju trdo pogaja za interese Slovenije, institucije, s katerimi se je 'trdo pogajala', zdaj ponudile službo za več kot 20.000 evrov na mesec.

"Vračanje uslug za uresničevanje interesov komisije"
"Tukaj gre verjetno za neko vračanje uslug institucij, ki so narekovale reforme njene vlade, in bi lahko na neki način to brali kot zakasnelo 'nagrado' za uresničevanje interesov Evropske komisije in finančnih trgov v Sloveniji," je dodal.

Mandatar Miro Cerar bi po mnenju Mesca pri tem lahko imel zadnjo besedo, a "si je ni upal vzeti".

Kandidatura Bratuškove sporna tudi za NSi
Tudi za predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak je način, na kakršnega je bila predlagana Alenka Bratušek, sporen. Po besedah Novakove v Sloveniji večina ne podpira Bratuškove za slovensko komisarko, kar bi moral predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upoštevati in spoštovati.

Tudi v NSi-ju opozarjajo na Cerarjevo odgovornost. "Seveda je pa naloga predsednika vlade, da tudi posreduje, tako je napovedoval predhodno, da bo, ko bo imel moč, sprožil postopke v tej smeri," je dejala. Po njenih besedah ima Cerar še vedno možnosti, da pri kandidaturi Bratuškove kaj "spremeni" in da državljani to od njega tudi pričakujejo.