Cerar vložene pobude za referendum še ne komentira. Foto: BoBo
Cerar vložene pobude za referendum še ne komentira. Foto: BoBo

Predstavniki koalicije na tokratnem vrhu razpravljajo predvsem o reorganizaciji centrov za socialno delo in delovnopravni zakonodaji. Predsednik vlade Miro Cerar pričakuje, da bo ministrica Anja Kopač Mrak v tednu ali dveh prišla na dan z dokončno usklajenimi rešitvami. "Ministrica tu res že zamuja," je dejal v izjavi za medije pred koalicijskim vrhom.

Cerar tudi upa, da Kopač Mrakova že danes prinaša kakšne rešitve, da je uskladila interese delodajalcev in delojemalcev. Trg delovne sile morajo po njegovih navedbah narediti takšen, da bo sprejemljiv za oboje. "To pravo mero pričakujem v zakonskem predlogu, ki ga bo ministrica prinesla," je dodal.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se na tiskovni konferenci sicer javno pritožili, da je že sama zahteva Cerarja po reformi trga dela pritisk na ministrico, naj bolj prisluhne delodajalski strani.

Kopica zakonskih predlogov še v usklajevanju
Vendar po besedah ministrice Anje Kopač Mrak koalicija danes še ni uskladila predloga reorganizacije centrov za socialno delo in predlogov glede delovne zakonodaje. Predlog o reorganizaciji centrov za socialno delo in zakone s področja trga dela bodo partnerji poskušali zapreti v prihodnjih dneh. V tednu ali dveh bodo po ocenah Kopač Mrakove verjetno dokončno sprejete odločitve.

"Ni bila danes sprejeta odločitev, da gredo predlogi na vlado, ampak bomo poskušali vse narediti za to, da bi šli morda že ta ali prihodnji četrtek," je napovedala ob odhodu s koalicijskega srečanja.

Povedala je, da je zakon o inšpekciji trga dela pretežno usklajen, tudi zakon o urejanju trga dela je po njenih ocenah zelo pomemben, predvsem zato, ker je bistvo aktivacija brezposelnih oseb. Te predloge bodo poslali v koalicijsko usklajevanje, glede zakona o delovnih razmerjih pa bodo še poskušali iskati možnost soglasja, je dejala.

Spomnila je, da imajo na mizi tudi zakon o minimalni plači. "To sta temeljna zakona, pri katerih praviloma vedno iščemo soglasje med socialnimi partnerji. Tu bo treba ugotoviti, ali bomo skupaj zmožni doseči še kakšen kompromis," je pojasnila.

O pacientovih pravicah predvidoma v četrtek
Po premierjevih besedah je tudi popolnoma jasno, da morajo narediti preboj na zdravstvenem področju in sprejeti zakone, ki jih imajo na mizi oz. so tudi že v DZ-ju. Po njegovih ocenah je nujno, da naredijo dokončne korake in do poletja sprejmejo temeljno zakonodajo, morda kakšen del nje še jeseni.

Kolar Celarčeva je ob odhodu s koalicijskega vrha v izjavi novinarjem dejala, da se v sredo zjutraj znova sestanejo, a to srečanje naj bi bilo po ministričinih besedah zgolj formalne narave, da preverijo, ali so pripombe koalicijskih partneric upoštevane.

Konec tedna ali prihodnji teden pa bi lahko koalicijskim partnericam predstavila še najpogostejše pripombe iz javne razprave glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in nov predlog zakona, ki je nastal na osnovi pripomb. Gre sicer za ključni reformni zakon.

Dodala je, da so pripravili tudi novelo zakona o zdravniški službi, ki bo v prehodnem obdobju zdravstveno blagajno razbremenil financiranja pripravništva in sekundariata ter s tem pridobili denar za financiranje enkratnega programa za skrajševanje čakalnih dob.

Koalicijskim partnerjem je danes poleg tega pojasnila, kako poteka priprava zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o upravljanju in vodenju javnih zavodov ter zakona o kakovosti in varnosti. Zavrnila pa je navedbe koalicijskih partnerjev, da se ukinja javno vodenje čakalnih dob v zdravstvu.

Birokracija in gradnje
Cerar je poudaril še spremembe gradbene in prostorske zakonodaje, pri kateri gre za debirokratizacijo. Pričakuje, da so morda že čisto blizu dokončnim rešitvam. "Ljudem moramo omogočiti gradnjo brez številnih birokratskih ovir," je dejal in dodal, da je treba skrajšati roke in poenostaviti postopke pridobivanja dovoljenj, kar pričakujejo tako državljani kot gospodarstveniki.

Prav tako bodo po premierjevih navedbah tokrat razpravljali o položaju na obrambnem področju, kjer od resorne ministrice Andreje Katič prav tako pričakuje rešitve.

Vložene pobude za začetek postopkov za referendum o zakonu o drugem tiru pa Cerar ni želel komentirati; to bo storil v prihodnjih dneh.
Pokojnine in davki
V koaliciji še vedno iščejo skupni jezik glede demografskega sklada, v pripravi so tudi spremembe prostorske in gradbene zakonodaje. Utegnejo se dotakniti še priprave novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, na podlagi katerega naj bi izvedli novo vrednotenje nepremičnin.