"Delajmo še naprej skupaj, kot znamo, in sodelujmo v dobro vseh nas in naših potomcev," je pozval Cerar. Foto: BoBo

"Na Primorskem, tako pomembnem in v naših srcih neločljivem delu slovenske države, je moral slovenski narod večkrat vstati in kljub težkim pritiskom dokazati, da je to slovenska zemlja. To mu je uspelo. Uspelo se mu je upreti raznarodovalni politiki po 1. svetovni vojni, uspelo se mu je vrniti pod okrilje slovenske domovine po 2. svetovni vojni," je navedel v poslanici.

Izpostavil je, da smo pred 25 leti prav in tudi na Primorskem dokazali, da smo se pripravljeni boriti za našo Slovenijo, ki smo jo takrat na podlagi plebiscita konstituirali kot samostojno in neodvisno državo. Zato je Primorska po njegovem mnenju simbol domoljubja.

Zaznamovanje tega državnega praznika naj bo v spomin in spoštovanje vsem, ki so se borili za enotnost ozemlja slovenskega naroda, in v opomin, da imeti svojo državo, svojo domovino ni samoumevno, je v poslanici še zapisal Cerar.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je v voščilu ob današnjem prazniku pozval k ponosu "na to, da smo vrnitev tega dragocenega ozemlja lahko dosegli, ker smo bili enotni in složni". "Zato tudi danes stopimo skupaj in naredimo vse, da bosta tako Primorska kot Slovenija napredovali," je dodal.

Dan priključitve Primorske
Dan priključitve Primorske