General Gorenc, ki je slovenskega rodu, se je Cerarju zahvalil za dobro delo, predvsem glede dela, ki ga SV opravlja v okviru vseh misij. Foto: Twitter predsednika vlade
General Gorenc, ki je slovenskega rodu, se je Cerarju zahvalil za dobro delo, predvsem glede dela, ki ga SV opravlja v okviru vseh misij. Foto: Twitter predsednika vlade
Cerar gostil generala Franka Gorenca
Cerar sprejel poveljnika letalskih sil zveze Nato

Predsednik vlade Miro Cerar se je z ameriškim generalom Frankom Gorencem srečal na Bledu. Ugotovila sta, da je sodelovanje med Slovenijo, ZDA in zvezo Nato dobro. "Dal sem vsa potrebna zagotovila, da si bomo prizadevali, da svoje zaveze, ki jih imamo kot člani Nata, izpolnimo, in seveda bomo v tej smeri v prihodnjih mesecih in letih intenzivno nadaljevali," je poudaril Cerar.

General Gorenc, ki je slovenskega rodu, se je Cerarju zahvalil za dobro delo, predvsem glede dela, ki ga SV opravlja v okviru vseh misij. "Hvaležen sem za podporo Slovencev Natu, varnosti, stabilnosti in vsemu dobremu, kar dela Nato," je povedal Gorenc. V prihodnosti pa bo po njegovih besedah potrebna razprava o "vrsti stvari, kako se skladajo z našimi vrednotami in pričakovanji ter kako bomo na njih odgovorili". Prepričan je tudi, da bo Slovenija pomembna članica vsake pobude, ki se bo v prihodnje porodila.

Gorenc ne vidi težav v Putinovem obisku
Na vprašanje glede Rusije je Gorenc poudaril, da dejanja Moskve vzbujajo zaskrbljenost. "Pomembno je, da krepimo svoje zavezništvo in odvračamo morebitna nadaljnja dejanja," je povedal Gorenc. Glede napovedanega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji pa je dejal le, da je to stvar slovenskih ljudi in vlade. Razume zgodovinsko povezavo in v tem ne vidi težave.

Zaznamovanje spomina na sodelovanje med 2. svet. vojno
Cerar je danes Gorencu predstavil posebno iniciativo za zaznamovanje sodelovanja med Slovenijo in ZDA med drugo svetovno vojno. Kot je pojasnil, so pri Pivki leta 2014 že postavili posebno ploščo v počastitev časa, ko so ameriški piloti skupaj z britanskimi dejavno sodelovali v boju partizanov proti nacizmu.

"Prav je, da Slovenija obeležuje ta pomembna dejanja," je dejal Cerar in zato predlagal, da bi enkrat letno Slovenci in Američani pripravili skupen dogodek, s katerim bi se spomnili "težkih časov, ko se je pokazalo, kaj pomenita pogum in skupna zaveza v boju proti totalitarizmu in zlu". Hkrati bi zbrali vso dokumentacijo in gradivo ter oblikovali večji razstavni prostor, morda v kraju Otok pri Metliki, kjer je bilo partizansko letališče.

Gorenc je pobudo sprejel, zato bo oblikovana delovna skupina, ki bo ocenila nadaljnje korake, "da bi na ta način počastili to našo pomembno slavno preteklost in jo na neki način nadgradili s spodbujanjem skupne zavesti tudi danes in tukaj", je še poudaril Cerar.

Cerar gostil generala Franka Gorenca
Cerar sprejel poveljnika letalskih sil zveze Nato