Izkazov domoljubja se ni treba sramovati, je pozval premier Miro Cerar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Izkazov domoljubja se ni treba sramovati, je pozval premier Miro Cerar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Oddajnik na Kumu
Posledice bombardiranja oddajnika na Kumu 28. 6. 1991. Foto: Stane Sršen

"S ponosom se spominjamo prizadevanj naših vojnih veteranov za našo samostojno Slovenijo," je na proslavi dejal slovenski premier Miro Cerar in nadaljeval, da se je v preteklosti res zgodilo tudi kaj slabega in težavnega, celo bratomornega. Bolečine ne bi smeli še naprej širiti, ampak iz zgodovine potegniti nauk za naprej, je dodal.

"Bodimo ponosni, a z naukom, da ne ponavljamo napak, pač pa gledamo naprej," je še poudaril Cerar pred številnimi gosti, med katerimi so bili poslanci, zasavski župani, predstavniki veteranskih organizacij in kulturniki.

V zadnjih letih je bilo narejenih kar nekaj pomembnih korakov naprej. "Posebej pomembno je, da nam je uspelo postati spet ekonomsko suverena država, ki ima gospodarsko rast ter vse višjo zaposlenost," je ocenil in nadaljeval, da si vlada prizadeva ustvariti prihodnost, v kateri bo dovolj dela za zagotavljanje dostojnega življenja, in za ta cilj bodo storjeni odločni reformni koraki.

Bombardiranje oddajnikov
Letala Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so oddajnik Radiotelevizije Slovenija na Kumu napadla 28. 6. 1991, tako kot tudi oddajnike na Krimu, Boču in Nanosu ter brniško letališče. Štiri dni pozneje, 2. 7., so oddajnik na Kumu napadli znova, prav tako oddajnika na Nanosu in v Domžalah.

Oddajnike so napadli v poskusu, da bi onemogočili televizijske in radijske signale ter tako preprečili informiranje ljudi doma in v tujini o dogajanju v Sloveniji. Drugi cilj pa je bilo onemogočenje komunikacije TO-ju.