Cerar o svoji novi stranki zagotovlja, da nimajo nobenih povezav z LDS-om ali kakršno koli drugo stranko. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Cerar o svoji novi stranki zagotovlja, da nimajo nobenih povezav z LDS-om ali kakršno koli drugo stranko. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Cerarja so v preteklosti že omenjali kot novega igralca na političnem prizorišču, med drugim se je februarja lani s tedaj začasno vodjo PS-ja Alenko Bratušek pogovarjal, da bi morda postal mandatar, potem ko je padla vlada Janeza Janše. Govorilo se je o projektni vladi, za katero pa Cerar ni videl dovolj velikega političnega konsenza, da bi jo lahko vodil.

Leto po tem je zbral somišljenike in se povezal v civilnodružbeno skupino, ki bo zdaj prerasla v stranko. Nameravajo se podati na predčasne državnozborske volitve. Imena stranke še niso izbrali, po njegovih besedah pa jih povezuje predvsem to, da jim ni vseeno, kaj bo s Slovenijo.

"Ustanovni kongres bo v drugi polovici maja, točnega datuma še ne vemo. Do takrat bomo finalizirali naš program in se nato formirali kot stranka. Del somišljenikov iz civilne družbe bo prestopil v samo stranko, del bo pa verjetno ostal dejaven v civilni družbi, še naprej sodeloval z nami oziroma dajal koristne pobude v javnosti," je Cerar povedal za Radio Slovenija.

V stranki strokovnjaki, podjetniki ...
V prihodnji stranki so po njegovih besedah akademiki, različni strokovnjaki, podjetniki, kot tudi posamezniki, ki so že kdaj bili v kakšni stranki, a niso bili kompromitirani. V medijih so se že pojavila nekatera imena, ki naj bi bila del Cerarjeve ekipe - omenjajo se tako strokovnjak za varnostne vede Bojan Dobovšek, ekonomist Aleksandar Kešeljevič, profesor s Fakultete za družbene vede Milan Brglez, pravnik Matej Accetto. Cerar pa zagotavlja, da nimajo nobenih povezav z LDS-om ali kakršno koli drugo stranko.

Mogoča povezovanja?
Omenjala se je predvsem novonastajajoča stranka Alenke Bratušek, ki je sicer v Tarči zagotovila, da se sama o povezovanju ni še z nikomer pogovarjala. Si pa želi, da združijo moči "vsi, ki si želimo, da Slovenija ostane solidarna, socialna, gospodarsko uspešna in pravična ter pravna država".