Bratuškova pravi, da čas žensk v slovenski politiki šele prihaja. Foto: MMC RTV SLO
Bratuškova pravi, da čas žensk v slovenski politiki šele prihaja. Foto: MMC RTV SLO

Danes je Alenka Bratušek tudi uradno odstopila z mesta premierke, njena vlada pa bo opravljala le še tekoče posle. Zakaj se je podala na kongres, kakšni so bili pritiski, kakšne ima načrte za bližnjo prihodnost … se je pogovarjala z novinarko TV Slovenija Tanjo Gobec. Vabljeni k branju.


Dober večer, predsednica vlade. Danes od sredine dneva vodite vlado v odstopu, ampak do nove vlade po volitvah ste edina predsednica. In k temu se bova vrnila pozneje. Zanima me, gospa Bratušek, kdaj ste na kongresu PS-ja, ki se je seveda zdel ključen za sedanji potek dogodkov, vedeli, da ste poraženi?
Pravzaprav na koncu kongresa, ko so objavili izid. In če smo čisto pošteni, je bil zelo tesen.
Predtem, medtem niste začutili? Ugibalo se je o številu delegatov, ki so lahko vam v prid, prišlo jih je manj, kot jih je bilo napovedanih, govor Zorana Jankovića je bil precej čustven. Vmes niste imeli občutka?
Najprej želim povedati, da so lahko glasovali vsi člani, in ne le delegati, kot ste omenjali. Sama nisem organizirala nobenih avtobusov, sem se pa teden prej po celotni Sloveniji dobila s kar nekaj člani. In po tistem sem imela občutek, da imam znotraj stranke veliko podporo.
Zanima me, gospa predsednica, zakaj ste se v tem trenutku odločili za kongres? Očitali so vam, da Zoran Janković vodi stranko iz ozadja že dolgo, pravzaprav od takrat, ko ste jo prevzeli. Zakaj kongres prav zdaj?
Zato, ker so se pritiski, ki so se skušali dogajati, pa sem se jim uspešno upirala, zdaj na koncu res prevečkrat zgodili.
Ste lahko konkretnejši? Na kongresu ste rekli, da se Zoran Janković s prvega mesta v stranki ni nikoli zares umaknil. Kaj je tisto, česar ni prepustil? Je to kadrovanje, je to privatizacija Mercatorja, vemo, da ni privrženec prodaje? Kaj je bilo tisto, kjer je želel imeti vpliv, pa ga ni imel? Če ste lahko konkretni.
Predvsem kadrovanje.
Je to ime Gašpar Gašpar Mišič, novinarsko zagotovo vemo, da je kot kader Zorana Jankovića prišel v vaš kabinet in nato odšel v Luko Koper, kjer je bil razrešen? Je bila to gospa Tina Komel, ki je bila vaša ministrica, pa je po politični kombinatoriki izpadla in je to mesto dobil DeSUS? So to bila ta imena?
Glejte, ne želim govoriti o imenih, ker tem pritiskom nisem podlegla. Imam pa občutek, da je na drugi strani v PS-ju ostalo kar nekaj žalostnih in razočaranih. Tudi zaradi tega, ker niso dobili tistega, kar jim je nekdo obljubil, ali pa so mislili, da jim pripada, ker je stranka sestavila vlado.
Ko ste rekli kadrovanje – kakšen vpliv je želel imeti Zoran Janković?
Ga ni bilo, zato mislim, da ni treba izgubljati besed o tem. Kajti ko sem jaz odšla v politiko, sem odšla z iskrenimi nameni, da se politika dela drugače in da politika po volitvah, tudi če zmagaš, ni delitev plena in zasedanje mest.
Potem pa vprašanja ob aktualnem političnem dogajanju. Dva poslanca, ki sta izstopila iz poslanske skupine PS-ja in prestopila k vam oz. vam izrekla podporo, sta se v zadnjih dneh vrnila v PS. Na medmrežju so tviti, da tega nista storila zastonj. Če je v tem kanček resnice - gre za nekdaj največjo parlamentarno stranko -, je to šokantno. Vaš komentar?
Se strinjam in tudi sama upam ter si želim, da ni tako. Bi pa želela povedati, da nikogar izmed poslancev nismo ne silili ne vabili ali nanj kakor koli drugače pritiskali, da so se odločili, kakor so se. Tisti, ki smo ostali skupaj, smo se pač odločili, da politiko, ki jo je vodila ta vlada, glede na rezultate uspešno, vodimo tudi naprej.
Datum 22. junij, ste rekli na Brdu pri Kranju. Kako ste prišli do tega datuma? Pravniki pravijo, da ta datum sploh ni realen. Predsednik DZ-ja, ki je tudi iz koalicijskih vrst, je že pred časom rekel, da junija volitve niso mogoče. Kako ste v koaliciji prišli do tega datuma?
Če bi se vsi, ki imajo pravico, odpovedali temu, da bodo iskali mandatarja, smo takrat vsi, ki smo bili na sestanku, izračunali, da bi bilo to mogoče 22. junija.
Čeprav pravniki pravijo, da je to zunaj mogočih rokov?
Poglejte, seštejmo in odštejmo datume. Danes je začel teči rok. Če se jutri vsi temu odpovejo, skrajšamo te roke na minimum. Potem začne teči 40-dnevni rok in smo zelo blizu 22. juniju.
Državljane seveda zanima vaša prihodnost - stranka, ki jo boste, če jo boste, ustanovili. Ali se danes neuradno ob odstopu vlade začenja volilna kampanja?
Po vsem, kar smo vložili in naredili v zadnjem letu, bi bilo kar neodgovorno, da dvignemo roke in odidemo iz slovenske politike.
Torej stranka, kdaj?
Se s kolegi pogovarjamo. Absolutno tako, da bomo vse formalnosti izpeljali, takrat, ko bo potrebno.
Ne izključuje se sodelovanje s strankami Igorja Šoltesa, Mira Cerarja in že obstoječo koalicijsko partnerico DL. Kaj je na tem?
Osebno se nisem pogovarjala še z nikomer. Bi si pa želela, da vsi v državi, ki si želimo, da Slovenija ostane solidarna, socialna, gospodarsko uspešna in pravična ter pravna država, združimo moči in pokažemo, da se v Sloveniji da politiko voditi tudi na pošten način.
Torej združevanje, konkretno z DL-jem …
Ne želim konkretno odgovoriti, ker se ne jaz ne moji kolegi v tem trenutku nismo še z nikomer pogovarjali in ne bi želela špekulirati o nikomer.
Eno vprašanje še iz tega strankarskega dogajanja. Vemo, da ste v stiku z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom. Kaj vam svetuje, glede na to, da je bil prej podpornik Zorana Jankovića? Vam je on svetoval kongres v tem času?
Pravzaprav sem v stiku s še enim nekdanjim predsednikom, gospodom Danilom Türkom. Gospod Milan Kučan mi ni svetoval kongresa. Preprosto je bilo vmešavanja oz. poskusov vmešavanja v delo vlade preveč in na tak način ni šlo.
Mislite, da bomo šli na volitve pred počitnicami?
Prepričana sem, da bi bilo za državo to najbolje. Da dobi stabilno vlado, ki ima popoln mandat. Če pa se bo to morebiti zavleklo v zgodnjo jesen, je država v takšni kondiciji, da tudi to ne more povzročiti ne vam kakšne škode.
Vlada opravlja tekoče posle. Kaj pa bo zagotovo stalo, dokler ne dobimo vlade s polnimi pooblastili?
Novi zakonodajni postopki, res reformni zakoni. Verjetno bi bilo smiselno v DZ-ju z vsemi parlamentarnimi strankami poiskati kompromis, če so za to, da določene stvari izpeljemo. Tekoči posli so definirani že iz preteklosti. Res pa je, da si jih marsikatera vlada interpretira danes tako, jutri malo drugače. Moja zaveza je, da bomo res delali le tisto, kar je najnujneje. Ne bomo delali tega, kar so delale prejšnje vlade - se pravi kabinetnih zaposlitev spreminjali v zaposlitve za nedoločen čas in moja zaveza je, da bom državo pustila in jo že danes na neki način puščam, ko sem v DZ-ju končala svoj mandat s polnimi pooblastili, v bistveno, bistveno boljši kondiciji, kot sem jo dobila.
V odstopni izjavi ste za konec rekli: Drage Slovenke, naš čas šele prihaja. Kaj ste s tem mislili? Da se vas brati tudi tako, da je politika igra moških, iz katere ste bili kot prva predsednica vlade izrinjeni.
Ponosna sem in vedno bom ponosna na to, da sem bila prva predsednica vlade, in upam, da ne tudi zadnja. In prepričana sem, da čas žensk v slovenski politiki absolutno prihaja.
Hvala in uspešno delo.
Hvala.