Delavci Luke Koper so pred vlado prišli pokazati svoje nestrinjanje s potezami vladajoče koalicije. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Delavci Luke Koper so pred vlado prišli pokazati svoje nestrinjanje s potezami vladajoče koalicije. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
false
Protestniki so bili precej kritični do vseh predstavnikov oblasti. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Čebokli
Pogovori
Predstavniki delavcev Luke Koper so se odzvali vabilu predsednika vlade Mira Cerarja na informativni pogovor, ki je potekal pred protestnim shodom. Foto: BoBo

Predstavniki delavcev Luke Koper so se odzvali vabilu predsednika vlade Mira Cerarja na informativni pogovor, ki je potekal pred protestnim shodom. Po pogovoru je Cerar povedal, da se je s predstavniki Luke Koper pogovoril glede dogajanja v Luki Koper in o tem, kako ocenjujejo pravice delavcev, ali držijo govorice, da prihajajo do prevelikih razlik med njimi oz. do zlorab pravic delavcev. Odgovor je bil, tako Cerar, da ni nobenih problemov.

"Naša vlada je prva vlada, ki je Luko Koper opredelila kot strateško luko, ki mora ostati v državni lasti. Vlada ima interes, da se ji pomaga z drugim tirom," je dejal Cerar in dodal, da vlada že dela prve korake glede drugega tira. Začetek gradnje izvlečnega tira pa naj bi bil dokaz, da vlada misli resno.

Oblastniki pokajo od besa
"Cerar, pridi dol. Miro, odstopi. Lopovi," se je po poročanju novinarja MMC RTV SLO Andreja Čeboklija razlegalo pred vlado. Zbrane je nagovoril tudi predstavnik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v Luki Koper Mladen Jovičić.

"Kar smo videli v Luki, je verjetno najbolj avtentičen izraz delavstva, odkar obstaja Slovenija. Moti jih, ker je bilo početje spontano, avtentično. Oblastniki danes pokajo od besa. Nadaljujemo septembra, ko jih bomo lažje dobili iz teh soban," je protestnikom povedal Jovičić.

Shod je politično motiviran
"Shod je pretežno politično motiviran, kar kažejo dejstva. Gre za spodkopavanje stališč vlade, za katerimi trdno stojim," je shod ocenil premier. Povedal je še, da mu je žal, da se pri tem uporabljajo slaba informiranost in manipulacije ter da nekateri želijo rušiti mir v državi.

"Shod bo minil, vlada pa je na svoji poti," je dejal. Tisti, ki hujskajo shode z manipulacijami in dezinformacijami pa, drugače od vlade, Sloveniji ne želijo dobro.