Premier Miro Cerar je v intervjuju za časnik Die Welt kritiziral nemško politiko v odnosu do prebežnikov. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je v intervjuju za časnik Die Welt kritiziral nemško politiko v odnosu do prebežnikov. Foto: BoBo

Tako je po mnenju Cerarja problematično to, da kljub zagotovilom Nemčije o odprtih mejah za prebežnike obstajajo dnevne ali časovne omejitve pri sprejemanju prebežnikov, obenem pa Nemčija Avstriji vrača vse več prebežnikov, kar posledično vodi v zavračanje prebežnikov na avstrijsko-slovenski meji.

Po mnenju Cerarja bi morala nemška vlada javno povedati, da je pot v Evropo za nezakonite prebežnike zaprta, da ti ne bi več zaupali tihotapcem. Slovenija je sicer že na začetku tedna na svoji meji s Hrvaško začela znova polno uveljavljati schengenska pravila, kar so posledično napovedale tudi druge države na balkanski poti.

Cerar je v intervjuju dejal, da Slovenija s tem ni posegla po enostranskih ukrepih, temveč zgolj uveljavlja odločitve Evropskega sveta. Tako Slovenija onemogoča vstop državljanom tretjih držav, ki ne izpolnjujejo meril za vstop v EU in niso za azil zaprosili drugje. Obenem je Cerar zatrdil tudi, da bi Slovenija lahko svojo mejo zaprla že februarja, a tega na prošnjo nekaterih evropskih partnerjev ni storila.

Kljub tem omejitvam pa, tako Cerar, ostajajo zakonite možnosti za vstop v Evropo, vendar se morajo večje države EU-ja, tudi Nemčija, osredotočiti na učinkovit nadzor zunanjih meja ter sodelovati pri boju zoper tihotapce. Cerar upa, da bo dogovor med EU-jem in Turčijo zmanjšal število nezakonitih migracij, pri čemer je prepričan, da bi Turčija morala že do zdaj storiti več za zajezitev migracij.

Glede Grčije pa je Cerar najprej izpostavil, da je žrtev svoje geografske lege, a obenem dejal tudi, da ne more svojih težav prenašati na druge z napotitvijo nezakonitih migrantov proti severu. Dejal je, da ima Grčija obveznosti, pri katerih ji bo Slovenija pomagala, kot ji je že v preteklosti pri dolžniški krizi.

Cerar je intervju sklenil s prepričanjem, da bo EU uspelo najti skupno rešitev za prebežniško krizo, pri čemer je vprašanje le, kdaj mu bo to uspelo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.