Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da je Evropska komisija pri implementaciji arbitraže na strani Slovenije. Foto: Reuters
Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da je Evropska komisija pri implementaciji arbitraže na strani Slovenije. Foto: Reuters

Predsednik vlade zato meni, da je bil včerajšnji obisk Zagreba, kjer sta s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem zgolj ponovila nasprotujoča stališča, vseeno pomemben, saj je Slovenija s tem pokazala, da je odprta za dialog in to hkrati tudi sporočila širši mednarodni javnosti. Slednje je po mnenju Cerarja še posebej pomembno, medtem ko hrvaška stran skuša v mednarodno javnost poslati sporočilo, da se državi pogovarjata in s tem rešujeta spor.

Po njegovem mnenju je trditev Andreja Plenkovića, da je predlagana rešitev iz arbitraže, ki je hrvaška ne priznava, v večji meri skladna s pričakovanji Hrvaške, le spretna zvijača in taktika naših sosedov, "ki nas želijo potegniti v nova pogajanja o meji." Ob tem je dejal, da bi vstop v tovrstna pogajanja pomenil, da se Slovenija odreče arbitražni odločbi in s tem tudi korak nazaj. "19 let smo se pogajali na ravni obeh držav brez uspeha."

"Bolj kot na volitve misliti na Slovenijo"
Se pa moramo s Hrvaško dogovoriti glede evidentiranja meje v naravi, je v pogovoru s Tanjo Starič poudaril Cerar in dodal, da bo tu treba oblikovati skupino med obema državama. Sicer pa je poudaril, da Slovenija na morju ne bo sprožala incidentov, "bomo pa izvajali pristojnosti na našem morju."

Če bo Hrvaška tudi po 29. decembru vztrajala pri nepriznavanju arbitražne odločbe, pa bo morala Slovenija to odločbo uveljaviti po pravni poti oziroma poseči po tožbi, je še dejal Cerar. Kritičen pa je bil tudi do nekaterih izjav zunanjega ministra Karla Erjavca, ki po mnenju premierja v določenih trenutkih ni "najbolj diplomatski." Cerar je ob tem izrazil upanje, da "bomo v naslednjih fazah bolj mislili na Slovenijo in manj na volitve."

"Sporazum z Madžarsko ne bo na škodo Luke"
Cerar se je dotaknil tudi trditev, da bi Slovenija v zameno za sodelovanje pri drugem tiru Madžarski omogočila najem zemljišča v pristanišču. Dejal je, da je "šokiran nad obsegom vsega tega nagajanja, dezinformacij in tudi laži. Lahko zagotovim, da sporazumevanje z Madžari poteka v zelo korektnih okvirih, ki nikjer ne gredo v škodo Luke Koper ali njenih delavcev, kvečjemu v korist razvoja Luke." Cerar je ob tem dodal, da upa, da bodo pogajanja z Madžari kmalu v tej fazi, da bo javnosti mogoče razkriti vsebino tega sporazuma.

Nenavadna je po Cerarjevi oceni tudi trenutna situacija, ko uveljavitev zakona o drugem tiru čaka na odločitev ustavnih sodnikov glede dveh referendumskih zakonov. "Po vseh referendumih, ki smo jih v Sloveniji imeli in kjer je vlada na podoben način kot zdaj sodelovala v promociji svojega projekta, se to zdaj prvič problematizira pred sodiščem," je dejal. Dogajanje po njegovi oceni kaže na to, kako hudo nekoga boli uresničitev projekta. "Vemo, kdo je referendum sprožil. Gospod Kovačič je bil tu samo neka izpostava gospoda Janše," je dejal Cerar in dodal, da gre za to, da se projekt ovira, da ne bi uspel, podobno, kot se je to po njegovih besedah dogajalo pri Magni.

V Oddaji Studio ob 17h je Cerar spregovoril tudi o priznanju Palestine, slovenske zaveze evropski komisiji glede prodaje NLB-ja, anomalijah v sistemu plač v javnem sektorju, odpravi čakalnih vrst v zdravstvenem sistemu in prihodnosti stranke SMC.