Cerar poudarja, da je varnost poleg človekovih pravic na prvem mestu. Foto: BoBo
Cerar poudarja, da je varnost poleg človekovih pravic na prvem mestu. Foto: BoBo
Stopnja ogroženosti ostaja nizka

Cerar je ob tem izpostavil pomen previdnosti in usklajenega delovanja pristojnih služb, ki delajo po svojih najboljših močeh. Slovenija, tako Cerar, deluje normalno, "Se pa vsi zavedamo, da moramo biti glede na dogodke v soseščini ter širše v Evropi in svetu zelo budni in zelo pozorni." Kljub temu vlada zaradi ugotovljene nizke stopnje ogroženosti ne namerava uvajati ukrepov, ki bi nesorazmerno posegali v pravice delavcev.

Pri zagotavljanju varnosti pa je po Cerarjevem mnenju ključnega pomena sodelovanje obveščevalnih organov na ravni EU-ja in tudi širše. Pomembno pa je tudi sodelovanje koalicije in opozicije, saj "gre za varnost Slovenije, slovenskih državljanov, zato je zelo pomembno, da vsi izmenjujemo informacije, predvsem pa, da vsi skupno spodbujamo kulturo miru in nenasilja".

Na seji tudi Pahor
Cerar je sklical sejo sveta za nacionalno varnost še pred dopustom zaradi dogodkov v bližnji okolici Slovenije, ki po njegovem mnenju nakazujejo, da položaj postaja zelo dramatičen. Seje sveta se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, so sporočili iz njegovega kabineta.

Zadnje dni Evropo pretresa niz napadov v Nemčiji in Franciji, skrb pa vzbuja tudi dogajanje v Turčiji, kjer so oblasti po spodletelem državnem udaru uvedle izredne razmere, ob tem pa se krepijo bojazni o trdnosti dogovora med Turčijo in EU-jem o upravljanju migracijskih tokov. Cerar je ob tem poudaril, da je Slovenija lani migrantski val uspešno obvladala.

Predalič si želi jasnejše vizije
Sekretar poslanske skupine SDS Božo Predalič je po seji sveta dejal, da si želi jasnejšega in odločnejšega pogleda naprej. Izpostavil je, da je SDS v preteklosti predlagala kar nekaj urkepov, kot je denimo zaostritev azilne zakonodaje, a jih je koalicija zavrnila.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic pa je povedal le, da azilna zakonodaja oziroma morebitne zaostritve zaradi varnostnih razmer ni bila tema današnjega srečanja.

Stopnja ogroženosti ostaja nizka