Zunanji minister Miro Cerar je na svojem prvem uradnem obisku druge države, odkar je prevzel funkcijo ministra. Foto: BoBo
Zunanji minister Miro Cerar je na svojem prvem uradnem obisku druge države, odkar je prevzel funkcijo ministra. Foto: BoBo
Cerar na Dunaju

Zunanji minister Miro Cerar se je na Dunaju med drugim sestal z avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl. Govorila sta o migracijah, sosedskem dialogu, razmerah v JV Evropi ...

Oba zunanja ministra sta potrdila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Avstrijo ter interes za nadaljnjo krepitev že obstoječega sodelovanja, so sporočili s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve.

Izpostavila sta odlično gospodarsko sodelovanje ter se zavzela za krepitev sodelovanja na področju kulture - tako sta potrdila interes za organizacijo skupnega tematskega leta, posvečenega sosedskemu dialogu, s čimer bi povečali prepoznavnost skupne kulturne dediščine in medsebojno razumevanje ter poznavanje.

Cerar: Naj manjšina dobi več denarja
Zunanji minister Miro Cerar je glede avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji izpostavil pričakovanje, da bo nova avstrijska vlada zagotovila povečanje finančnih sredstev za slovensko narodno skupnost v Avstriji ter izpolnila dane obljube glede sistemske, zakonske ureditve položaja manjšinskih tiskanih medijev.

Ministra sta se tudi dogovorila za sodelovanje ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti z avstrijsko stranjo v Siriji. Pobudo bosta predstavila na zasedanju Sveta EU-ja za zunanje zadeve v Bruslju. Spregovorila sta tudi o trenutnih izzivih avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije ter izmenjala stališča do nekaterih aktualnih evropskih tem, kot so migracije, izstop Združenega kraljestva iz EU-ja in razmere v Jugovzhodni Evropi.

Cerar se je v okviru enodnevnega delovnega obiska v Avstriji sestal tudi s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko. V pogovoru sta po navedbah MZZ-ja poudarila dobro sodelovanje obeh držav in izmenjala stališča glede nekaterih aktualnih mednarodnih tem.

Kot so ob tem sporočili iz avstrijskega parlamenta, sta oba podprla vstop držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Ob tem je Sobotka opozoril, da morajo te države sicer izpeljati ustrezne reforme. Predsednik nationalrata se je v luči tega tudi zavzel za parlamentarno dimenzijo berlinskega procesa, ki bi pomenila dopolnitev srečanjem predsednikov vlad ter zunanjih in gospodarskih ministrov.

Oba sta se tudi strinjala, da je potrebno glede vprašanja migracij razlikovati med begunci, ki potrebujejo zaščito, in nezakonitimi migracijami. Izpostavila sta tudi okrepljeno sodelovanje z državami, ki so vir migracij.

"Manjšine v Avstriji in Sloveniji vidim kot most med obema državama," je še poudaril Sobotka in se zavzel za vključitev nemško govoreče skupnosti v Sloveniji v ustavo. Cerar je tudi izpostavil podelitev najvišjega avstrijskega kulturnega priznanja koroškemu Slovencu Florjanu Lipušu kot znak odprtosti Avstrije do etnične raznolikosti, so še sporočili iz avstrijskega parlamenta.

Minister za zunanje zadeve je obisk v Avstriji začel s srečanjem s tukajšnjo slovensko skupnostjo, je na Facebook strani objavilo slovensko veleposlaništvo na Dunaju. Dan pred obiskom se je Cerar v Ljubljani srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

V okviru obiska na Dunaju se bo Cerar nocoj srečal tudi s predstavniki avstrijskih podjetij z naložbami v Sloveniji

Cerar na Dunaju