Junijska redna seja DZ-ja se je začela s poslanskimi vprašanji premierju in ministrom. Foto: Martina Čuk
Junijska redna seja DZ-ja se je začela s poslanskimi vprašanji premierju in ministrom. Foto: Martina Čuk
false
Postopki za zagon družbe Slovenski državni gozdovi po besedah premierja Mira Cerarja tečejo po časovnici. "Res pa je, da so roki, saj naj bi družba do 1. julija začela polno delovati, zelo stisnjeni," je dejal. Foto: AP
Anja Kopač Mrak
Po oceni predsednika vlade je ministrica Anja Kopač Mrak primer odvzema otrok starim staršem obravnavala z vso skrbnostjo. Ko je posumila, da gre za nepravilnosti, je odredila nadzor, po inšpekcijskih ugotovitvah o nezakonitostih v postopku na CSD Slovenj Gradec pa je sprejela odstop njegovega direktorja. Foto: BoBo
Cern
Vlada je pristopila k pogajanjem za priključitev Slovenije k Evropski organizaciji za jedrske raziskave (Cern). Foto: Reuters

Tako je predsednik vlade Miro Cerar na začetku današnje seje državnega zbora odgovoril poslancu Mateju Toninu (NSi), ki ga skrbi, da je vlada na polovici mandata, a še ni začela izvajati ključnih stvari, ki bi izboljšale stvari na področju "demografskih sprememb, dušečega poslovnega okolja in varnostnih groženj".

Premier je Toninove ugotovitve, da je vlada eno leto potrebovala za vzpostavitev ministrske ekipe, drugo pa namenila ustvarjanju položajev v ključnih državnih institucijah, označil za zmotne. "Slovenija je konsolidirala javne finance, zaposlenost raste, s strategijo upravljanja državnega premoženja pa je uredila področje, česar prej leta ni bilo," je menil.

Cerar se zaveda, da se prebivalstvo stara
Kot je povzel, je vlada na področju sprememb pokojninskega sistema pripravila t. i. belo knjigo, saj je ocenila, da je treba prejšnjo pokojninsko reformo nadgraditi. "Zagotavljam, da nadaljevanje pokojninske reforme bo," je dejal in napovedal, da bo vlada v prihodnjih tednih obravnavala tudi predlog zakona, ki bo omogočil večjo prožnost in varnost delavcev.

"Na zdravstvenem področju bomo letos sprejeli bistveno zakonodajo, ki bo vodila v temeljito prenovo sistema - tako na področju zasebnikov kot javnega zdravstva, kjer bomo še letos skrajšali čakalne vrste in osebju omogočili bolje pogoje za delo," je napovedal.

Na področju davčnega prestrukturiranja je spomnil, da je "davčna reforma v temeljiti pripravi in da lahko vsak čas pričakujemo predloge". Z njo bodo po njegovih besedah zmanjšali obremenitve dela in administrativne ovire ter oblikovali sistem obdavčenja nepremičnin in povečali učinkovitost pobiranja davkov.

"Pri vseh reformah gledamo desetletje naprej," je zatrdil ter izrazil zavedanje, da se prebivalstvo stara. Zato mu je treba po njegovem mnenju omogočiti dostojanstveno in varno starost, po drugi strani pa mladim omogočiti čim hitrejši in učinkovitejši vstop na trg dela.

Slovenski državni gozdovi po časovnici
Na vprašanje poslanca Franca Laja (NP), ki ga skrbi, da družba Slovenski državni gozdovi nima nadzornega sveta in da je ostalo odprtih še veliko pomembnih vprašanj, je Cerar izrazil pričakovanje, da bo kmetijski minister Dejan Židan izpeljal vse ukrepe, da bo "vlada lahko pravočasno zagnala nov cikel delovanja gozdnega gospodarstva po novem, posodobljenem modelu".

Na razpis za nadzornike se je javilo 41 kandidatov, izbor petih poteka v skladu z roki. Pri objavljenih razpisih sklada kmetijskih zemljišč in gozdov zdaj tečejo roki za dopolnitev vlog. Tečejo tudi postopki za prerazporeditev 38 zaposlenih s sklada na to družbo, je naštel Cerar.

Pravilo o načinu, pogojih in merilih izbire izvajalca pri oddaji posameznih del je sprejeto, niso pa še sprejeta pravila o načinu in merilih za prodajo lesnih asortimentov. "A to smo na vladi že obravnavali, zaradi določenih redakcijskih popravkov pa bomo to na dopisni seji sprejeli danes ali jutri," je napovedal.

Kot je navedel, mora družba pripraviti še pravila o pogojih in cenah za oddajo gozdov v najem, medtem ko je pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih, že uveljavljen in velja za vse izvajalce, ne glede na lastništvo. Tako bo tudi nov proces razpisa za podelitev koncesij lahko stekel v roku, je sklenil.

Opozoril na sistemske usklajenosti
Poslanka SDS-a Jelka Godec pa je Cerarja vprašala, koliko propadlih projektov in koliko kršitev človekovih pravic je še potrebnih, da bi predlagal zamenjavo ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak.

Premier je poslanko spomnil, da je na to vprašanje že večkrat odgovoril, in ponovil, da koalicija ministrico podpira. Priznal je, da na področju sociale še iz preteklih let ostajajo sistemske neusklajenosti in slabe prakse, tudi v delovanju centrov za socialno delo.

Verjame, da bo ministrica tudi v sredo zelo jasno pojasnila, kako je bilo s primerom odvzema otrok starim staršem. Za takrat je namreč predvidena razprava o interpelaciji zoper ministrico, ki jo je zaradi omenjenega primera vložil SDS.

Po oceni predsednika vlade je ministrica primer obravnavala z vso skrbnostjo. Ko je posumila, da gre za nepravilnosti, je odredila nadzor, po inšpekcijskih ugotovitvah o nezakonitostih v postopku na CSD Slovenj Gradec pa je sprejela odstop njegovega direktorja, je spomnil Cerar.

Subjektivne odgovornosti tako premier v ravnanju ministrice ne vidi, objektivna odgovornost pa po njegovem mnenju ne dosega ravni, ki bi nalagala ukrepanje v smislu njene zamenjave.

Ob tem je zagotovil, da se zaveda vprašanja odgovornosti ministrov in vlade. Če se bodo v zvezi s primerom pojavile nove ugotovitve, bo ministrica morala podati ustrezne odgovore, je pojasnil. Kot je poudaril, je njegova zahteva, da se kaj takšnega v prihodnje ne zgodi. Korist otrok mora biti v ospredju, in to bo vlada zagotavljala, je povedal Cerar.

Premier je ob tem še izpostavil aktivnost ministrstva na področju priprave novega družinskega zakonika in reorganizacije centrov za socialno delo. Pričakuje pa, da se bodo nepravilnosti in slabe prakse v prihodnje odpravljale učinkoviteje.

Več sredstev za znanost
Od koalicijskih poslank in poslancev je vprašanje predsedniku vlade zastavila Vesna Vervega iz SMC-ja. Ocenila je, da je vlada prepoznala pomen znanja za družbo, saj je letos namenila več sredstev za znanost in jo izpostavila kot eno od prednostnih nalog njenega delovanja. Zanimala jo je Cerarjeva ocena napredka vlade v smislu povezovanja znanosti z gospodarstvom.

Premier se je strinjal, da je vlada z več sredstvi, namenjenimi znanosti, prinesla preobrat na tem področju. Spomnil je tudi, da je vlada obudila srečanja predstavnikov znanosti in gospodarstva in da si za povezovanje raziskovalne sfere z gospodarstvom prizadeva tudi na mednarodni ravni.

Tako je vlada med drugim pristopila k pogajanjem za priključitev Slovenije k Evropski organizaciji za jedrske raziskave (Cern). Sklepni del pogajanj bo po napovedi premierja imel pozitivne učinke ne le na raziskovalno dejavnost, ampak na celotni izobraževalni sistem in gospodarstvo.