Miro Cerar v ponedeljek o mandatarstvu, ki se mu ponuja, uradno še ni vedel nič. Foto: BoBo
Miro Cerar v ponedeljek o mandatarstvu, ki se mu ponuja, uradno še ni vedel nič. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav je dejal, da stranka v t.i. levosredinskem trojčku ne bo sodelovala. Foto: BoBo

Strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu bo kar PV?

SDS se je na možnost, da bi mandatar postal Miro Cerar odzval kar na Twitterju.
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek meni, da tisti, ki nočejo sodelovati pri reševanju politične krize, podaljšujejo agonijo. Foto: BoBo
Gregor Virant
Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je prepričan, da bi novi mandatar moral uživati čim večje zaupanje ljudi, zato bi moral biti to nekdo, ki ni dejaven v politiki. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Igor Lukšič je prepričan, da bi bila glavna naloga nove vlade predvsem to, da zamenja obstoječo in s tem prepreči njeno slabo delo. Foto: BoBo
Mrzlično iskanje mandatarja

Ker predčasnih volitev, ki bi bile za DL najustreznejša rešitev, očitno ne bo, saj Janez Janša ne želi odstopiti, dogodki zato, tako Virant, vodijo h konstruktivni nezaupnici.

Virant sicer meni, da bi novi mandatar moral postati človek, ki bi užival široko podporo javnosti, "to pa je v tem trenutku lahko predvsem nekdo, ki ne prihaja neposredno iz sveta politike". Predlog, da bi to mesto prevzel Miro Cerar, se mu tako zdi odličen. Po njegovem mnenju bi prejel podporo poslancev DL-ja, čeprav bi morala predtem o tem razpravljati še stranka.

Šušteršič v nasprotju z Virantom govori o mačku v žaklju
Nekoliko drugačno mnenje pa ima o Cerarju podpredsednik DL-ja in nekdanji minister Janez Šušteršič, saj dvomi o Cerarjevi operativni sposobnosti vodenja, poleg tega pa ga ima za "mačka v žaklju", saj ne pozna njegovega ekonomskega programa in mnenja o gospodarstvu. "Zelo težko je iz profesure prestopiti že na ministrsko mesto, na mesto predsednika vlade pa še toliko težje," je dejal nekdanji minister za finance. Poudaril je, da v DL-ju o imenih za morebitnega mandatarja še ni bilo nobenega resnega pogovora ali odločanja.

Odločitev SLS-a: Opozicija bomo!

Izvršilni odbor stranke SLS je odločil, da ne bo sodeloval pri oblikovanju nove levosredinske koalicije, je dejal predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Odločili so se, da bodo raje v opoziciji, a bodo podprli vse dejavnosti, ki vodijo k čimprejšnjim predčasnim volitvam, je pojasnil in dodal, da bodo tudi vse odločitve v prihodnje presojali skozi to prizmo. Vse drugo je le zavlačevanje, še meni Žerjav. Na vprašanje, ali bodo podprli tehnično vlado, pa je odgovoril le, da je že povedal, kako bodo presojali prihodnje odločitve. Obenem pa se mu zdi, da je nespoštljivo do Mira Cerarja, da se o njem govori kot o kandidatu za tehničnega mandatarja, čeprav ga ni še nihče nič vprašal.
Na vprašanje, ali so torej poenotili stališča s SD-jem in se konstruktivni nezaupnici obeta širša podpora, je Franc Bogovič odvrnil, da je o SD-ju govoril le o tem, kolikor je slišal, saj da so tudi pri njih precej deljena stališča glede tega vprašanja. Sam pa se veseli odhoda s položaja ministra, je še dejal.

Tudi za DeSUS je Cerar sprejemljiv
Pred Virantom je verjetno podporo Cerarju že potrdila tudi Alenka Bratušek, začasna vodja Pozitivne Slovenije, da bi ga najverjetneje podprli tudi DeSUS-ovi poslanci, pa je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. DeSUS o tem sicer še ni razpravljal.

Sestanek z Mirom Cerarjem v sredo?

.
Virant je dejal, da se s Cerarjem formalno še ni pogovarjal, Bratuškova pa je potrdila, da so z njim v stiku prek elektronske pošte, upa pa tudi, da se bo v sredo s PS-jem tudi sestal. Na podlagi pogovorov s strankami Alenka Bratušek še sklepa, da Cerar ne bi bil "problematičen za nobeno izmed strank, s katerimi se je že, kot je dejala sama, velikokrat pogovarjala o morebitnem mandatarju.

Ni časa za kaprice in ultimate
Politične stranke se sicer še vedno trudijo reševati politično krizo. Začasna vodja Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek ob tem opozarja, da zdaj ni čas za postavljanje ultimatov, predsednik Državljanske liste Gregor Virant pa je kritičen do zamisli o t. i. "slamnatem" mandatarju.

Glede stranke SLS, v kateri po neuradnih podatkih razmišljajo o novi vladi, le če bi jo podprl tudi SD, je Virant dejal, da bi bilo sicer dobro, da bi novi mandatar užival čim širšo podporo, a po drugi strani je prepričan tudi, da zdaj ni čas, ko bi stranke "lahko postavljale kakšne hude pogoje, ultimate ali kaprice". Temu stališču se pridružuje tudi začasna vodja PS-ja Alenka Bratušek.

Bratušek: Brez sodelovanja se podaljšuje agonija
Tako je Bratuškova prepričana, da bi stranke, ki pri iskanju rešitve ne bi želele sodelovati, s tem podaljševale trenutno agonijo politične krize. Prav tako je nasprotovala zamisli o "slamnatem" mandatarju: "Predlagam, da Lukšič najde človeka, ki bo fiktivni mandatar, in naj mu tudi pove, da je fiktivni." Igor Lukšič, predsednik SD-ja, je namreč dejal, da morebitna nova vlada najverjetneje ne bi bila trajnejša, saj bi bila njena naloga predvsem ta, da se zamenja obstoječa.

Lukšič na vprašanje, katerega kandidata bi podprl SD, sicer ni želel odgovoriti, saj bodo o tem odločali, ko se kandidat pojavi, tega pa mora po njegovem mnenju predlagati Pozitivna Slovenija. Lukšič je bi v tem smislu kritičen do manjših strank, ki se, po njegovem mnenju, nikakor ne morejo sprijazniti z voljo ljudstva in še vedno ponujajo svojega mandatarja.

V SD-ju so sicer že napovedali, da bodo konstruktivno nezaupnico podprli, niso pa se še opredelili do podpore novi vladi. Znano je, da se predsednik SD-ja Igor Lukšič zavzema za predčasne volitve, obenem pa se o sestavi nove vlade ni želel pogovarjati z Bratuškovo. Sama Lukšičevo ravnanje težko razume, saj so predčasne volitev lahko v tem trenutku zgolj prek nove vlade, v sklopu katere bi se lahko dogovorili zanje.

Sicer pa tudi Bratuškova ni želela komentirati imen za novega mandatarja, čeprav je za Mira Cerarja, ki se v javnosti vse pogosteje omenja kot mogoč kandidat, dejala, da "glede na to, da je politično neobremenjen, sredinski, mlad in izobražen, meni, da bi moral biti sprejemljiv tudi za njihovo poslansko skupino".

V odzivu na zahtevo sredinskega trojčka po odstopu trenutno "zamrznjenega" predsednika PS-ja Zorana Jankovića je Bratuškova ponovila oceno, da Janković ne bi smel biti ovira za sestavo nove vlade, meni pa tudi, da ne bo treba razmišljati o tako radikalnem koraku, da bi ga stranka sama odstavila.

Strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu bo kar PV?

SDS se je na možnost, da bi mandatar postal Miro Cerar odzval kar na Twitterju.
Mrzlično iskanje mandatarja