Zoran Janković je dejal, da se je iz politike na državni ravni umaknil in zato ne vidi razloga za odstop z vrha stranke. Foto: BoBo
Zoran Janković je dejal, da se je iz politike na državni ravni umaknil in zato ne vidi razloga za odstop z vrha stranke. Foto: BoBo
France Arhar in Miro Cerar
Med kandidati za morebitnega novega mandatarja sredinskega trojčka se omenjata France Arhar, pa tudi Miro Cerar, ki je za MMC dejal, da ga o tem uradno še nihče ni nič vprašal. Foto: BoBo

Stranke sredinskega trojčka (DL, SLS in DeSUS) namreč sodelovanje Pozitivne Slovenije v morebitni novi vladi pogojujejo s popolnim umikom Jankovića z vrha stranke. Janković je dejal, da se o političnem položaju na državni ravni ni pogovarjal z nikomer iz "trojčka", saj pogovore vodi Alenka Bratušek. "Kar sami naj sestavijo vlado," je dejal Janković in dodal, naj še "sami prevzamejo odgovornost za to, da so pomagali, da je bila imenovana vlada Janeza Janše s programom, ki je slab za to državo".

Cerar: Nobene resne ponudbe ni bilo

.

Poleg Franceta Arharja se kot kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade omenja tudi pravnik Miro Cerar. Po poročanju časnika Delo naj bi bil prav Cerar kandidat t. i. sredinskega trojčka.

Cerar je za MMC dejal, da o tem "ne ve nič", da sicer ve, da se v povezavi s tem položajem omenja tudi njegovo ime, a da ni dobil še nobene resne ponudbe niti ni bil na nobenem resnem pogovoru, zato Delove informacije ne more komentirati. Na vprašanje, ali bi bil ob resni ponudbi pripravljen o njej razmisliti, je dejal, da bi se odločal šele, ko bi takšna resna ponudba prišla.

.

Preberite tudi:

Cerar: "Nimamo pravne kulture, ki bi bila občutljiva na nespoštovanje zakonov in ustave"

Nova vlada iz sredice sredinskega trojčka
Alenka Bratušek je, potem ko je Janković svoje predsedovanje stranki Pozitivna Slovenija zamrznil (razlog je poročilo Komisije za preprečevanje korupcije), skušala z drugimi parlamentarnimi strankami najti pot do t. i. projektne vlade. To je povezalo tri stranke, ki so Janševo vlado zapustile (SLS bo odšel konec februarja op. a.), ki so oblikovale t. i. sredinski trojček, iz katerega naj bi se na željo DL-ja morebitna nova vlada gradila.

Predsedniki strank trojčka so se že sešli in pogovore ocenili pozitivno, po besedah Karla Erjavca (DeSUS) pa bi lahko glasove za konstruktivno nezaupnico vladi zbrali že do marčevske seje državnega zbora. Pogovarjali so se tudi o morebitnem mandatarju, pri čemer se kot kandidat trojčka omenja France Arhar. Tudi Alenka Bratušek meni, da bi lahko do nove vlade prišli v doglednem času, oviro pa predstavlja položaj Zorana Jankovića, saj trojček sodelovanje s PS-jem pogojuje z njegovim odhodom.