V Sloveniji so se visoki politični in verski predstavniki prvič poklonili vsem žrtvam vojn. Foto: Karmen in Aleš Nanut
V Sloveniji so se visoki politični in verski predstavniki prvič poklonili vsem žrtvam vojn. Foto: Karmen in Aleš Nanut

Na današnji dan pred 93 leti ob 11. uri in 11 minut se je končala prva svetovna vojna, je za TV Dnevnik poročala Maša Hladen. Nemčija je podpisala premirje s silami antante, leto pozneje pa je bil sklenjena še mirovna pogodba v Versaillesu v Franciji.

V državah Commonwealtha je 11. november dan spominov na padle v prvi svetovni vojni, ki ga obeležujejo z minuto molka in različnimi spominskimi slovesnostmi. Številne druge države, letos prvič tudi Slovenija, pa se na ta dan spominjajo žrtev vseh vojn.
Na pobudo češkega veleposlanika v Sloveniji, Petra Voznice, ki je k sodelovanju povabil tudi avstrijskega in madžarskega veleposlanika, se je ob 11. uri v cerkvi svetega Mihaela v Črni vasi pri Ljubljani z minuto molka začelo ekumensko bogoslužje. Udeležili so se ga ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, predstavniki različnih verskih skupnosti v Sloveniji in drugi predstavniki diplomatskega zbora.

Mir kot sprava in sodelovanje Evrope
"Mislim, da je to zelo pomemben dogodek, saj se na eni strani spominjamo žrtev vseh vojn, po drugi strani pa bi radi predali sporočilo, kako pomemben je mir. Mir ni le odsotnost vojne, ampak je tudi sprava in sodelovanje v EU-ju," je dejal madžarski veleposlanik Istvan Szent – Ivany.

Tradicionalni simbol spomina na žrtve vojn je makov cvet. Simbol spominskega dne je postal s pesnitvijo Med flandrijskimi polji kanadskega polkovnika Johna McCraeja, ki je bil med prvo svetovno vojno priča smrti svojega prijatelja.

Ohranjanje vrednot
"Običajno nas spomni na bojišča prve svetovne vojne – da so bila vsa najbolj krvava bojišča obkrožena z makom. In mak je postal simbol spomina na padle v različnih državah," je o maku in dogodku samem povedal njegov pobudnik Peter Voznica.
Osrednje sporočilo slovesnosti je bilo, da je bilo vojn in žrtev, ki so padle zaradi različnih idej in ideologij, preveč. Mir pa je ena izmed najpomembnejših vrednot, ki bi ga morali ohranjati z medverskim in medkulturnim dialogom.