Poročevalec in predlagatelj točke dnevnega reda je bil na dopisni seji minister za šolstvo in šport Milan Zver. Foto: RTV SLO
Poročevalec in predlagatelj točke dnevnega reda je bil na dopisni seji minister za šolstvo in šport Milan Zver. Foto: RTV SLO
Vlada RS
Sklep je bil sprejet na dopisni seji med božično-novoletnimi prazniki. Foto: RTV SLO
V objektu bo po letu 2010 predvidoma začel delovati medgeneracijski vzgojno-izobraževalni Zavod A. M. Slomška. Foto: www.s-bts.mb.edus.si

4,4 milijona evrov odškodnine bo mariborska nadškofija prejela iz lanskega, 2,9 milijona iz letošnjega proračuna, 0,8 milijona evrov pa ji bo vrnjeno v obliki dveh bližnjih parcel. Pod sklep, sprejet na dopisni seji vlade 27. 12., je podpisan minister za šolstvo Milan Zver, ki je s poravnavo zadovoljen, saj je usklajeni znesek bistveno nižji od prvotne zahteve RKC-ja, je poročal časnik Dnevnik.

Zver: Država se je izognila višjim stroškom
Ministrstvo za šolstvo in šport je po besedah ministra Zvera, ki je vodil vladno pogajalsko skupino, v last in upravljanje dobilo tretjo gimnazijo ter srednjo in baletno šolo v Mariboru, istočasno pa se bodo sprostili tudi prostori na Teznem, v katerih deluje šofijska gimnazija. Zver dodaja, da se je cerkev tem objektom odpovedala kot tudi morebitnim odškodninam za nazaj.

Prejšnja vlada je zatrjevala, da bi vrnitev objektov v naravi, kjer je delovala kmetijska šola, državi povzročila nesorazmerne stroške. Pri tem se je sklicevala na zakon o denacionalizaciji. Zdajšnja vlada pa je zavzela drugačno stališče, umaknila nasprotovanje in Cerkvi že 10. avgusta 2005 povrnila premoženje v naravi. RKC je takoj po prejetju odločbe vložil zahtevo za odškodnino zaradi nemožnosti uporabe objektov med denacionalizacijskim postopkom, ki je trajal 15 let, je še poročal Dnevnik.

Načrti RKC-ja z objektom
Predstavniki mariborske nadškofije so povedali, da je zunajsodna poravnava dosežek enoletnih pogajanj z vlado, ki pa je od prvotnega zahtevka , ki je znašal 23,368 milijona evrov (5,6 milijarde SIT), znatno nižji.

Stavba na robu Maribora, ki leži pod Kalvarijo, obsega za 10.000 m2 uporabnih površin. Kmetijska šola bo v njej delovala do izteka pogodbe leta 2008 oziroma dokler ne bo poiskana druga ustrezna rešitev. Vlada za zdaj omenja možnost njene selitve na Vinarsko 14. Po njeni preselitvi naj bi se mariborska nadškofija lotila obnove in dograditve objekta, za kar naj bi odštela okoli 25 milijonov evrov. Vrnjena odškodnina pokriva le petino potrebnih sredstev, zato akcija zbiranja sredstev in donacij že poteka. V objektu naj bi po njegovi ureditvi deloval medgeneracijski vzgojno-izobraževalni center Zavod Antona Martina Slomška.

Do leta 2010 naj bi se v njem nastanili vrtec ter dijaški in študentski dom, že letos pa naj bi se vanj preselila škofijska gimnazija, zatem pa tudi novoustanovljena osnovna šola, glasbena šola, dom za starostnike in drugi izobraževalni programi.