Predalič je po lastnih besedah dobil veliko izrazov podpore. Foto: BoBo
Predalič je po lastnih besedah dobil veliko izrazov podpore. Foto: BoBo

Priče smo rasistični politiki, ki želi iz javnih zadev odstraniti tiste, ki razmišljajo drugače.

Zvonko Černač, SDS
Odstavitev Predaliča razvnela politične duhove

Notranji minister Gregor Virant je še isti dan, ko je Predalič nastopil funkcijo načelnika upravne enote, izvedel njegovo odstavitev. "Virant je presegel samega sebe," je v odzivu na tiskovni konferenci dejal podpredsednik SDS-a Zvonko Černač.

Poudaril je, da je bil Predalič (sicer sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše) na to mesto imenovan zakonito, z razpisom, v katerem ni bilo nepravilnosti, ter na podlagi pozitivnega mnenja komisije.

Černač ne pomni primera, ko bi katera koli vlada predčasno razrešila načelnika upravne enote. Niti prva niti druga Janševa vlada ni nobenega načelnika razrešila predčasno, je poudaril pred novinarji, zdajšnja pa po njegovem mnenju izvaja čistke politično neprimernih celo na nivoju upravnih enot.

Napovedal je, da bo oktobra razrešena načelnica Upravne enote Ljubljana Mojca Kucler Dolinar.

Predalič je zatrdil, da je dobil veliko izrazov podpore, pa tudi zaskrbljenosti. "Očitno so javni uslužbenci zaskrbljeni. Kar se je zgodilo meni, se lahko zgodi vsakomur," je dejal zbranim novinarjem. Tudi on je poudaril, da je bil postopek imenovanja zakonit.

Ministrstvo: Razrešitev zakonita
Kot so v sporočilu za javnost pojasnili z ministrstva za notranje zadeve, je bila 2. julija izdana odločba, da se Predalič s funkcije razreši 15. julija. Poudarili so, da lahko minister v enem letu razreši načelnika.

Minister je ocenil, da je treba za zagotovitev profesionalnega, politično nevtralnega in učinkovitega delovanja UE Grosuplje postopek izbire ponoviti.

Virant se je za ponovitev odločil tudi zaradi okoliščin Predaličevega imenovanja, ki pri njem vzbujajo dvome. Imenovan je bil več kot tri mesece pred iztekom mandata prejšnje načelnice in tik pred iztekom mandata prejšnje vlade, roki za prijavo so bili skrajšani, natečajna komisija pa je bila imenovana "neobičajno naglo", so še sporočili z ministrstva.

Priče smo rasistični politiki, ki želi iz javnih zadev odstraniti tiste, ki razmišljajo drugače.

Zvonko Černač, SDS
Odstavitev Predaliča razvnela politične duhove