Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo
Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

Razpis je ministrstvo za delo namenilo sofinanciranju projektov za pomoč najranljivejšim skupinam zaradi epidemije. Prijavilo se je 135 organizacij, ministrstvo jih je izbralo 17. Za projekte so namenili dva milijona evrov evropskih sredstev.

Zasebni zavod Iskreni, iz lastništva katerega se je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz stranke NSi Janez Cigler Kralj umaknil 10. marca lani, le tri dni, preden je prevzel ministrsko mesto, je pred dnevi na razpisu njegovega ministrstva dobil več kot 130.000 evrov.

Denar bodo v Zavodu Iskreni namenili za sofinanciranje dela zakonskih in družinskih terapevtov ter pripravo delavnic in drugih vsebin. Kot še poroča portal Necenzurirano.si, je o prejemnikih in zneskih odločala strokovna komisija pod vodstvom Mateje Softić, članice kabineta ministra Ciglerja Kralja. Ta zatrjuje, da pri odločitvah ni imel vpliva.

"Bil je javni razpis, bil je z ustanovljeno komisijo, in verjamem, da je razpisna komisija dobro pregledala vse vloge. Bilo jih je veliko in zaupam tej komisiji, da je svoje delo opravila strokovno," je dejal Cigler Kralj.

Cigler Kralj v zavodu Iskreni, ki je ideološko in kadrovsko blizu NSi-ja, tudi sam deluje kot prostovoljec. "S soprogo sem v tem zavodu že več kot desetletje prostovoljec. Odkar sem pa minister, pa imam že za družino malo časa, zato nimam možnosti kot prostovoljec sodelovati že več kot leto dni, " je dodal.

Zato ne vidi spornosti pri sredstvih, ki jih je Zavod Iskreni poleg 16 drugih organizacij prejel na razpisu njegovega ministrstva.

Kot je za Dnevnik poročala novinarka TV Slovenija Katarina Golob Veselič, je Zavod Iskreni na razpisu dobil kar 70 tisoč evrov več kot denimo ljubljansko območno združenje Rdečega križa. Medtem pa denarja ni dobila niti ena organizacija, ki pomaga v času koronakrize vse bolj pereči težavi - odvisnosti od drog in alkohola. Kontaktirali so več nevladnih organizacij, a zadeve niso želele komentirati.

Najvišji znesek 130.200 evrov je sicer prejelo osem organizacij.

Razpis ministrstva za delo razburja javnost
Cigler Kralj obiskal DSO-je na Severnem Primorskem