Država upa, da bodo mlade spodbudili k uporabi javnega prometa. Foto: BoBo
Država upa, da bodo mlade spodbudili k uporabi javnega prometa. Foto: BoBo
Železnica
Za zdaj se bodo morali uporabniki odločiti bodisi za subvencijo za vlak bodisi za avtobus. Foto: freedigitalphotos.net

Poleg dijakov so do subvencije upravičeni tudi študentje. Na ministrstvu za infrastrukturo in promet so prepričani, da bodo manjše težave, ki bi se lahko pojavile prve dni šolskega leta, kmalu odpravili.

Da upravičenec lahko uveljavi subvencijo, mora izpolniti vlogo, ki jo potrdi izobraževalna ustanova, na kateri se šola. Vzorci vlog z navodili so že objavljeni na spletni strani ministrstva za infrastrukturo, pri izvajalcih prevozov in na prodajnih mestih.

Če je prebivališče upravičenca oddaljeno od pet do 60 kilometrov od šole, bo mesečna vozovnica stala 20 evrov. Če je prebivališče upravičenca oddaljeno več kot 60 do vključno 90 kilometrov, bo za subvencionirano vozovnico treba odšteti 30 evrov, v primeru razdalje več kot 90 kilometrov pa 50 evrov. Za subvencije in kompenzacije za izvajanje gospodarske javne službe je skupaj na voljo 105,3 milijona evrov.
Kmalu enotna vozovnica za vso državo
Poteka tudi vzpostavitev sistema integracije javnega potniškega prometa, za katerega na ministrstvu upajo, da se bo končal do aprila 2014. Zdaj so v fazi urejanja enotne vozovnice, s katero bo lahko potnik uporabljal katero koli sredstvo javnega prevoza.

Se pa morajo tukaj še dogovoriti, kako se bo prevozniku plačalo opravljene prevoze. Vzpostaviti bo torej treba dober računalniški sistem, ki bo spremljal, kje je potnik vstopil in kje izstopil ter kdo je opravil prevoz.

V Ljubljani po polni ceni
Če dijak ali študent živi manj kot pet kilometrov od ustanove izobraževanja in tako ni upravičen do subvencije za medkrajevni prevoz, bo subvencionirano mesečno vozovnico za ljubljanski mestni promet letos lahko kupil po ceni 20 in ne več 17 evrov, je pojasnil direktor Ljubljanskega potniškega prometa Robert Horvat.

Po navedbah Horvata bo vsak upravičenec, ki se bo odločil za nakup mesečne subvencionirane vozovnice za medkrajevni promet ali subvencionirane mesečne vozovnice za 10 voženj v vrednosti 15 evrov, sicer upravičen do brezplačne mesečne vozovnice v ljubljanskem mestnem prometu.
Enako bo veljalo v mariborskem mestnem prometu. A pri subvenciji prevoza za zdaj še ne bo mogoče uporabljati tako železniškega kot avtobusnega prometa, temveč se mora odločiti za eno ali drugo.