Kljub številnim jasnim odločbam so Ankarančani še vedno brez svoje občine. Foto: MMC RTV SLO
Kljub številnim jasnim odločbam so Ankarančani še vedno brez svoje občine. Foto: MMC RTV SLO

Ciril Ribičič, profesor ustavnega prava, je v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 v prispevku Jerneja Verbiča dejal, da očitno nekdo poskuša preprečiti glasovanje v državnem zboru (DZ), kar je nesprejemljivo. Pojasnil je, da je to razvidno iz tega, da je bilo že dvakrat enako število glasov za zakon in proti njemu.

Poslovnik neodločenih izidov ne ureja, zato je komisija za poslovnik sprejela svojo razlago poslovnika tako, da ob neodločenem izidu na odboru ni glasovanja v DZ-ju. Zato zakon tudi še ni prišel v parlamentarno razpravo in na glasovanje. Zakon tako zdaj stoji na odboru.

Po mnenju Ribičiča je takšna razlaga v neskladju z ustavo. Opozarja, da se zaradi te odločitve komisije lahko zdaj to zgodi z vsakim zakonom vsakega predlagatelja, tudi npr. vlade ali državljanov. Ob tem je dodal, da se spremembe poslovnika običajno sprejemajo z dvotretjinsko večino navzočih poslancev v DZ-ju, tokrat pa sta jih sprejeli dve tretjini poslancev na komisiji, kar pomeni, da je o zelo pomembni tematiki odločalo zgolj šest poslancev.

Daljnosežne posledice
Na daljnosežnost posledic trenutnih iger z odločbami ustavnega sodišča (US) je opozoril tudi njegov predsednik Ernest Petrič. "Odločbe US-ja so obvezne. Ali se zdaj lahko odločimo, da najamemo skupino pravnikov, in rečemo, da je ne bomo spoštovali? Ta zgodba ima daljnosežne posledice, tu imamo neko jasno odločbo in US je edini, ki na koncu odloča o skladnosti nekega zakona z ustavo," je dejal Petrič.
Zakon nikakor ne zaživi
Kot smo že poročali, so prebivalci Ankarana lani na referendumu izglasovali odcepitev od Mestne občine Koper. Temu sta sledil burna odziva zlasti koprskega župana Borisa Popoviča in tudi primorskega poslanca SD-ja Luke Jurija, ki odcepitvi odločno nasprotujeta.
V vmesnem času je zakon o ustanovitvi občine Ankaran prestal že dve zavrnitvi v odboru za lokalno samoupravo in odločbo ustavnega sodišča, a so Ankarančani še vedno brez svoje občine. Razlog za to naj bi bila predvsem močna kampanja proti ustanovitvi občine, ki naj bi jo izvajali Popovič, nekateri poslanci SNS-a in Jurij.