Alma Maruška Sedlar Štefanecu v javnem pismu očita precej težkih stvari. Foto: BoBo
Alma Maruška Sedlar Štefanecu v javnem pismu očita precej težkih stvari. Foto: BoBo
KPK: Samoodločanje je konflikt interesov

Sedlarjeva je v odprtem pismu Štefanecu zapisala, da je dokument komisije v zvezi z Bratuškovo prejela šele danes, in sicer osnutek ob 11.15 ter končni dokument ob 12.40. Ob tem je pojasnila, da je bila do 18. ure v celoti zasedena na zasedanju Anticorruption Network na OECD-ju v Parizu. S tem sta bila Štefanec in njegov namestnik po njenih besedah tudi seznanjena.

.
"Če bi še (pogojno) lahko spregledali večino tega, kar je bilo o tvojem načinu delovanja precej realno zapisano v nedavnem anonimnem pismu, pomanjkanje izkušenj pri vodenju kolektiva, stroki, pogledu na pomen pojmov integriteta in etika ter dosedanje poskuse izločanja, če pozabim tvoje nedavne besede v smislu da vse do prihoda na KPK nisi vedel, kaj je integriteta, če tokrat ne niti omenjam tvojega nesprejemljivega neukrepanja v zvezi s sumom goljufije ene od zaposlenih uslužbenk na KPK-ju, pa naj te vendarle spomnim, da je senat KPK-ja po zakonu kolegijski organ, sestavljen iz treh, ne iz dveh članov," je zapisala Sedlarjeva.

Štefaneca ob tem poziva, naj v dobro Slovenije in KPK-ja odstopi.

Štefanec očitkov Sedlarjeve in poziva k odstopu ni želel komentirati. Dejal je, da je Sedlarjeva v Parizu, kjer je v skladu z dogovorom članov senata del delegacije KPK-ja. "Mi smo poskušali danes zadevo urediti na tak način, da smo imeli z njo dopisno sejo, vendar se je odzvala tako, kot se je odzvala," je pojasnil. Poudaril je, da vse, kar dela, dela v skladu z zakonom. "In tudi v tem primeru. Če ne bi bilo zakonito, bi me na to opozorili tudi sodelavci," je pojasnil.

Resni očitki v anonimki
KPK je sicer danes na dopisni seji sprejel ugotovitev, malo po tem, ko je Alenka Bratušek odstopila kot komisarska kandidatka, da je bila Bratuškova s tem, ko je glasovala o svoji komisarski kandidaturi, v konfliktu interesov.

Sicer pa je pred dobrim tednom v javnosti zaokrožilo tudi anonimno pismo, ki vodstvu komisije očita številne pomanjkljivosti. Med drugim, da se odkrito ne marajo med seboj in se tudi javno prepirajo in celo žalijo, Sedlarjevo pa naj bi druga člana senata tudi povsem izključila že od začetka. Sedlarjeva naj bi bila tudi sprta s številnimi zaposlenimi.

Poleg tega naj bi število prijav korupcije padlo pod vsako mejo, še bolj pa njihovo reševanje. Tudi sodelovanja s tožilstvom, policijo in drugimi organi, naj bi se najmanj prepolovilo, medtem ko so strokovna srečanja z drugimi organi ali tujci prava strokovna sramota. Avtor anonimke sumi, da Štefanecu ukazuje nekdo od zunaj, ta pa naj bi zgolj govoril, da čaka le še šest let, ko bo lahko odšel v pokoj.

KPK: Samoodločanje je konflikt interesov