Če bo nov zakon sprejet, bo članstvo v gospodarskih zbornicah neobvezno. Foto: RTVSLO
Če bo nov zakon sprejet, bo članstvo v gospodarskih zbornicah neobvezno. Foto: RTVSLO
Vlada je določila dovoljeno porabo proračuna v obdobju od januarja do konca marca prihodnje leto. Foto: RTV SLO

Nov zakon bo predpisal postopek za ustanovitev, delovanje in prenehanje gospodarskih zbornic, nadomestil pa bo tudi veljavni zakon o Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Vladni odbor za gospodarstvo bo predlog obravnaval 3. januarja, vlada pa bo o njem predvidoma odločala na prvi ali drugi seji po novem letu.

Odziv GZS-ja
Vodstvo in skupščina GZS-ja v odzivu predlaga oblikovanje strokovne skupine in urejanje vseh zborničnih sistemov hkrati. Ustrezne službe in organi GZS-ja bodo pripombe na predlagani zakon o gospodarskih zbornicah podali potem, ko bodo natančneje preučili vladni predlog. Na zbornici so dejali še, da bodo podprli takšne spremembe, ki bodo okrepile gospodarstvo.

Vlada določila porabo proračuna
Vlada je na dopisni seji določila dovoljeno porabo proračuna v obdobju od januarja do konca marca prihodnje leto. Neposredni uporabniki proračunskih sredstev bodo lahko v prvem trimesečju porabili nekaj manj kot 450 milijard tolarjev, kar je 24,6 odstotka celotnega proračuna.

Poraba v prvem četrtletju letos je bila dobrih 23 odstotkov sprejetega proračuna. Vlada je sprejela tudi sklep o prerazporeditvi sredstev med ministrstvom za gospodarstvo in ministrstvom za finance.