Proslava. Foto: MMC RTV SLO
Proslava. Foto: MMC RTV SLO
Proslava
Gostje. Foto: MMC RTV SLO
Proslava
Govornik. Foto: MMC RTV SLO
Praznična proslava v Prekmurju

Nocoj so občinsko proslavo pripravili v Črenšovcih, rojstnem kraju Jožefa Klekla in Jožefa Godine, Prekmurcev, ki sta s svojim delovanjem tudi pripomogla k priključitvi Prekmurja matici oziroma takratni kraljevini SHS. Občinska proslava pa je naenkrat dobila državni pridih, čeprav slovenskih davkoplačevalcev ne bo stala niti enega evra (lanska proslava v Beltincih je državni proračun stala 105.863 evrov), saj sta se je udeležila predsednik Republike dr. Danilo Türk s soprogo in predsednik slovenske Vlade Borut Pahor. Türka so povabili Črenšovčani, Pahor pa je šele danes popoldne napovedal svoj obisk v Črenšovcih.
Svečani nagovor je pripadel županu občine Črenšovci Antonu Törnarju, ki je v uvodu poudaril, da je praznovanje dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ponuja priložnost spoznavanja vseh zgodovinskih okoliščin dogajanj v izteku prve svetovne vojne, ko so si zlasti prekmurski narodni prebuditelji prizadevali za pridružitev matičnemu narodu, čeprav slovenska matica v tistem času ni kazala kakšnih posebnih interesov za Prekmurje. »To je poseben fenomen, težko primerljiv v podobnih okoljih, ki so na obrobju nacionalnega prostora prepogosto izgubljala svojo narodno identiteto. Zato iz tega izhaja naš povsem upravičen ponos, da smo Prekmurci kot edini del slovenskega matičnega narodnega telesa jasno pokazali in tudi dosegli mednarodno priznanje, kam sodimo v upravnem in kulturnem pogledu, in lahko v tem smislu komur koli mirno pogledamo v oči in povemo, da smo bili in bomo vedno močno zavedni del narodovega telesa, mogoče celo najbolj,« je med drugim dejal črenšovski župan Anton Törnar in nekaj sto prisotnih spomnil na 17. avgust 1919. leta, ko je na velikem ljudskem zborovanju v Beltincih , nekateri viri govorijo o 20 tisoč udeležencih, Prekmurje prevzela takratna jugoslovanska civilna oblast.
V kulturnem programu, ki so ga pripravili črenšovski kulturniki pod vodstvom neumorne predsednice Andreje Sever, so prikazali nekaj utrinkov časa, ki se ga Prekmurje spominja s tolikšnim ponosom.

Praznična proslava v Prekmurju