Črnigoj je predsednik komisije, ki bo odločala o njegovi imuniteti. Foto: MMC RTV SLO
Črnigoj je predsednik komisije, ki bo odločala o njegovi imuniteti. Foto: MMC RTV SLO
Gradbeniki pod drobnogledom

Po 60. členu zakona o državnem svetu član državnega sveta tako kot poslanec uživa imuniteto in ne sme biti priprt niti se zoper njega ne sme začeti kazenski postopek brez dovoljenja državnega sveta, razen če so ga zalotili pri kaznivem dejanju, za katero je predpisana kazen zapora nad pet let. Črnigoju pa naj bi bilo očitano kaznivo dejanje dajanja daril, za katero je predpisana zaporna kazen do 5 let.

Mandatno-imunitetna komisija državnemu svetu predlaga, ali naj imuniteto prizna ali ne. Poleg predsednika in podpredsednice jo sestavljajo še 3 člani. V svojem mandatu od leta 2002 do 2007 so obravnavali šest takšnih primerov, pri čemer so v dveh primerih državnemu svetu predlagali, naj imuniteto svetnikom priznajo, v štirih pa ne. DS je potrdil vseh šest predlogov komisije.

Zakon in poslovnik določata, da državni svetnik:
- ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah Državnega sveta ali njegovih komisij,
- ne sme biti priprt niti se zoper njega, če se sklicuje na imuniteto, ne sme začeti kazenski postopek brez dovoljenja Državnega sveta, razen če je bil zaloten pri kaznivem dejanju, za katero je predpisana kazen nad pet let zapora.

Državni svet lahko prizna imuniteto tudi državnemu svetniku, ki se nanjo ni skliceval ali je bil zaloten pri že omenjenem kaznivem dejanju. Državnemu svetniku sme Državni svet vzpostaviti imuniteto tudi, če se le-ta nanjo ni skliceval, če je to potrebno za opravljanje funkcije Državnega sveta.


Gradbeniki pod drobnogledom