Foto: YouTube
Foto: YouTube

Slovensko vrhovno sodišče je sodbo zoper generala Rupnika, ki so ga zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem septembra 1946 usmrtili pod Golovcem, razveljavilo in zadevo vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje.

Center Simona Wiesenthala v izjavi, objavljeni na svoji spletni strani, ostro kritizira nedavno odločitev slovenskega vrhovnega sodišča o razveljavitvi obsodbe "zloglasnega antisemita Leona Rupnika, ki je vodil začasno vlado okupirane Ljubljanske pokrajine in imel glavno vlogo pri aretaciji in deportaciji Judov iz Ljubljane v letih 1943 in 1944".

V pismu, ki ga je poslal slovenski veleposlanici v Izraelu Andreji Purkart Martinez, je direktor za vzhodnoevropske zadeve pri centru Simona Wiesenthala Efraim Zuroff poudaril dejavno sodelovanje Rupnika v zločinih holokavsta in kritiziral "sramotno odločitev sodišča".

"Ta sramotna odločitev pomeni pretresljivo izkrivljanje zgodovine holokavsta ter grozljivo žalitev številnih Rupnikovih žrtev in njihovih družin. Prosimo vas, da nemudoma posredujete naš protest pristojnim slovenskim oblastem, da bi lahko bili sprejeti ustrezni ukrepi za odpravo ogromne škode, ki jo je povzročila ta krivična odločitev slovenskega vrhovnega sodišča," je poudaril Zuroff.

Kot poudarjajo v centru, "ta sramotna odločitev pomeni pretresljivo izkrivljanje zgodovine holokavsta in grozljivo žalitev številnih Rupnikovih žrtev in njihovih družin".