Cukjati:
Cukjati: "Med zunajzakonsko skupnostjo in zakonsko zvezo ne bo nobenih razlik." Foto: MMC RTV SLO
Registracija zunajzakonske skupnosti siljenje parov v poroko?

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), ki ga vodi predsednica LDS-a Katarina Kresal, je pred dobrim letom v pripombah na predlagani zakon pri členu, ki ureja zunajzakonske skupnosti, zapisalo: "Menimo, da bi bilo potrebno razmišljati v smeri registracije te skupnosti." To je v odzivu SDS-a pojasnil Cukjati, ki ga čudi odziv Kresalove in LDS-a na amandma.

"Pravice zakonske in zunajzakonske skupnosti bodo iste"
Cukjati je pojasnil, da bodo tudi po sprejetju njihovega amandmaja zunajzakonske skupnosti v celoti izenačene z zakonskimi skupnostmi kot do zdaj. Amandma je sledil svobodi izbire posameznikov, ki se sama odločita, ali želita, da se njuno razmerje izenači v pravicah in obveznostih z zakonsko zvezo. Takšno voljo bi izrazila svobodno in s podpisom pred državnim organom, pri čemer ne bi šlo za nikakršno registracijo, ampak za ugotovitev volje posameznikov, je pojasnil Cukjati in dodal: "V svobodni državi je nesprejemljivo, da država z zakoni pripisuje pravice in obveznosti razmerju med posameznikoma, če tega sama ne želita."

Edina izjema, tako po veljavni zakonodaji kot tudi po predlagani, je, če se partnerjema v skupnosti rodi otrok. V tem primeru se zaradi varovanja otrokovih koristi to šteje za nastanek zunajzakonske zveze, kar je nujno, glede na to, da se vse več otrok rodi v zunajzakonskih zvezah.

Po Cukjatijevih besedah bo izjava, ki bo tajna, tudi formalna in bo partnerjema omogočala, da se izogneta zapletom pri dokazovanju, ali zunajpartnerska skupnost obstaja, na primer pri obisku zdravnika, dedovanju, vdovskih pokojninah, na centrih za socialno delo. Po veljavnem zakonu je namreč potrebno v vsakem postopku posebej s predhodnim vprašanjem ugotavljati, ali ta zveza obstaja ali ne.

Izraz "registracija" zunajzakonske skupnosti je bil v pripombah MNZ-ja na družinski zakonik uporabljen zato, ker je ministrstvo menilo, da bi bilo smiselno natančneje opredeliti čas trajanja take skupnosti, SDS-u odgovarja predsednica LDS-a Katarina Kresal. Predlog po njenih navedbah ni bil vezan na formalno izjavo partnerjev pred državnim organom. "Še manj pa, da bi bila registracija podlaga za razlikovanje med tistimi, ki se registrirajo, in tistimi, ki se ne." Prav to je glavni očitek dopolnilu SDS-a, je v odzivu pojasnila Kresalova. Ob tem dodaja, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve med postopkom usklajevanja pojasnilo, da je čas trajanja zunajzakonske skupnosti že urejen v posameznih področnih zakonih, zato v nadaljevanju o pripombi ni bilo več razprave. "Če se je SDS pri sprejemu tega amandmaja res oprl na to pripombo MNZ-ja, potem pričakujemo, da bodo v nadaljevanju zakonodajnega postopka po prejemu tega pojasnila vložili amandma, ki bo odpravil necivilizacijske spremembe, ki so jih sprejeli v torek," je sklenila predsednica LDS-a in ministrica za notranje zadeve Kresalova.

"SLS se strinja z LDS-om, da se družinskega zakonika ne podpre"
Jakob Presečnik (SLS) se strinja s Kresalovo, ki je zatrdila, da je treba kompromisni zakonik zavreči. Pojasnil je, da se razlikujejo pri razlogih, zakaj nasprotujejo zakonu. Vrednota družine je po Presečnikovih besedah bistveno drugačna od vrednot, ki jih zagovarja LDS.

Z amandmajem bo po Presečnikovih besedah dosežena večja pravna varnost za pare, ki ne želijo skleniti zakonske zveze, pa tudi država nekako onemogoči izigravanje pravnega sistema.

"Kresalova in Zalar omejujeta ljudi"
"Namesto da se Kresalova in Zalar, ki imata v rokah najhujšo oblast, vtikujeta v posamezne člene družinskega zakonika in odločanje o tem, ali se homoseksualci lahko poročajo, naj raje pogledata, kako sama omejujeta svobodo ljudi z ravnanjem policije in pravosodja. Slovenijo sta pripeljala že na rob policijske in diktaturne države," je v imenu SNS-a za MMC povedal Bogdan Barovič.

"DeSUS ni nagajal koaliciji"
Franc Jurša
je za STA zatrdil, da DeSUS ni "nagajal koaliciji", ko so njihovi poslanci podprli omenjeni amandma. Poudaril je, da je stranka v opoziciji in da ne glasuje po nareku kogar koli. Ne glede na določene pomisleke je po besedah Jurše kompromisni predlog zakona za poslance DeSUS-a, ki naj bi se o tem še poskušali poenotiti, sprejemljiv, sicer pa bodo glasovali po svoji vesti.

"Vrednote LDS-a so za Slovenijo škodljive"
V Mladi Sloveniji, podmladku NSi-ja, so ob izjavah predstavnikov LDS-a zapisali, da se ne strinjajo z mnenjem Katarine Kresal, ki je dejala, da je sprejetje dopolnila napad na temeljne vrednote in da se zaradi tega dopolnila Slovenija vrača v preteklost. Prepričani so, da je prav družina, ki je po njihovem mnenju s predlogom družinskega zakonika najbolj na udaru, temeljna vrednota Slovencev, ki jo je treba zaščititi.

V MSi-ju menijo, da napad na temeljne vrednote izvajata prav Katarina Kresal in njena stranka. "V kolikor so temeljne vrednote Kresalova to, kar javnost vidi skozi njeno javno delovanje, jih v podmladku NSi-ja zavračamo, saj so dokazano te vrednote za Slovenijo škodljive," so še zapisali v izjavi.

Registracija zunajzakonske skupnosti siljenje parov v poroko?