Praznujemo pogum in voljo Slovencev, da se uprejo kadar jim grozi uničenje, je dejal predsednik državnega zbora. Foto: RTV SLO
Praznujemo pogum in voljo Slovencev, da se uprejo kadar jim grozi uničenje, je dejal predsednik državnega zbora. Foto: RTV SLO
Predsedniki: Drnovšek, Janša, Cukjati
Prireditev se je začela s polaganjem vencev. Foto: RTV SLO
Janez Stanovnik
Venec k spominskim obeležjem je kot predstavnik ZZB NOB-ja položil tudi Janez Stanovnik. Foto: RTV SLO

Spodobi se, je povedal, da s ponosom priznamo vso širino in globino upora proti vsem totalitarizmom prejšnjega stoletja, upora, ki izvira iz pristne domoljubnosti, čeprav so ga marsikdaj zasenčili grehi, ki jih prav tako priznavamo in obsojamo.

"Čas je, da ta domovina postane mati vseh svojih otrok. Čas je, da postane sposobna najti in priznati pristno domoljubnost v vseh različnih uporih slovenskega naroda, ne glede na to, kakšne svetonazorske barve so bili. Šele potem bo tudi ta praznik v vsej svoji polnosti praznik vseh Slovencev in šele potem bo vrednota upora zasijala v svojem neomadeževanem pomenu tudi za prihodnost slovenskega naroda," je končal slavnostni govornik na osrednji proslavi ob dnevu upora proti okupatorju.

Proslave so se med drugim udeležili predsednik države Janez Drnovšek, predsednik vlade Janez Janša, generalni direktor policije Jože Romšek, delegacije društva TIGR Primorska, Zveze združenj borcev in udeležencev NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in policijskega veteranskega združenja Sever.

Govoru Cukjatija je sledil kulturni program, v katerem je sodelovala pevka Neisha, pevski zbori in recitatorji.

Čestitka premierja
Ob prazniku je čestital tudi premier Janez Janša. Na svoji spletni strani je zapisal, da se danes spominjamo pogumnih pripadnikov številnih rodov naših prednikov, ki so v slovenski zgodovini branili slovensko zemljo in slovenstvo in katerih dejanja so nas ohranila in pred 15 leti omogočila ustanovitev lastne države. Danes je praznik priložnosti, da opustimo ideološka razhajanja preteklosti, je še zapisal Janša.

65 let Osvobodilne fronte
Dan boja proti okupatorju praznujemo v spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda leta 1941. 27. aprila tega leta je bila v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani ustanovljena protiimperialistična fronta, za katero se je pozneje začelo uporabljati ime Osvobodilna fronta slovenskega naroda. Ustanovili so jo predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, sokolov in slovenskih kulturnih delavcev.

Deset dni pred tem je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, Slovenija pa je bila takrat že dva tedna okupirana. Do konca julija 1941 je organizirala tudi partizanske čete na podeželju, istega leta pa so sestavili svoj temeljni program, ki naj bi bil izhodišče za združitev Slovenije.

Letaki OF v Ljubljani
Središče Ljubljane so na praznični dan že tradicionalno preplavili protifašistični letaki s simbolom Osvobodilne fronte in aktualnimi političnimi sporočili. Raztrosili so jih člani Mladega foruma Socialnih demokratov, na njih pa opozorili predvsem na nesprejemljivost vladnih gospodarskih in socialnih reform.