Torkova razprava v DZ-ju je prinesla številne odločitve. Foto: MMC RTV SLO
Torkova razprava v DZ-ju je prinesla številne odločitve. Foto: MMC RTV SLO
Oster govor Elene Pečarič v Državnem zboru RS

Novela naj bi pripomogla k zagonu lokalnega gospodarstva, protikorupcijska komisija pa opozarja na z novelo povezana korupcijska tveganja.

Med glavnimi cilji novele je poenostavitev postopkov brezplačnih prenosov nepremičnega premoženja med državo in samoupravnimi lokalnimi skupnostmi. Zagotovila bo tudi možnost prodaje ali oddaje občinskih zemljišč v industrijskih obrtnih conah pod ocenjeno vrednostjo.

Novela naj bi upravljavcem nepremičnega premoženja države tako zagotovila trajno pravno podlago za gospodarno ravnanje s temi nepremičninami. Poleg tega naj bi občinam zagotovila možnosti razvoja industrijsko-obrtnih con in spodbudila investitorje k nakupu ali najemu nepremičnin v teh conah.

V torkovi razpravi v DZ-ju nobena poslanska skupina noveli ni izrecno nasprotovala. So pa bili v opoziciji med drugim kritični do nujnega postopka obravnave novele, zlasti zaradi opozoril protikorupcijske komisije in nekaterih nevladnih organizacij.

Brez novih policijskih pooblastil
Predlog novele zakona o policiji, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Petrom Vilfanom (PS), je 41 poslancev podprlo in 41 zavrnilo - predlog tako ni sprejet.
Predlagana novela, ki jo je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev na čelu z Vilfanom, je predvidevala dve novi policijski pooblastili v primeru navijaških izgredov, in sicer prepoved udeležbe na športnih prireditvah in prekinitev potovanja na športno prireditev.

"Ne" predlogu zakonu o osebni asistenci
Državni zbor je v okviru glasovanj na redni seji sklenil tudi, da predlog zakona o osebni asistenci ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Za tak sklep je glasovalo 42 poslancev, proti pa 40. Zakonodajni postopek je za predlog zakona tako končan. Predlog zakona o osebni asistenci so s podpisi 5.000 volivcev v parlamentarno proceduro vložili člani YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa.

Po predlogu zakona se osebna asistenca zagotavlja na domu, na delovnem mestu, pri izobraževanju in pri vključevanju v okolje. Odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na seji pred tremi tedni sklenil državnemu zboru predlagati sprejem sklepa, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo, med drugim zaradi ugotovitev zakonodajno-pravne službe, da je zakon nedodelan. Hkrati je odbor vladi predlagal, da do konca leta pripravi usklajen predlog zakona o osebni asistenci.

Nagrajevanja varnih voznikov ne bo
V DZ-ju niso podprli niti nadaljnje obravnave novele zakona o prekrških, s katero je SD želel uvesti nagrajevanje varnih voznikov - za nadaljnjo obravnavo je glasovalo 36 poslancev, proti pa jih je bilo 48.

Podaljšanje za kmetijske subvencije
Sprejeli so tudi novelo zakona o dohodnini, s katero se bo za leto dni podaljšalo prehodno obdobje za ugodnejšo davčno obravnavo kmetijskih subvencij. Tako se bo tudi še v letu 2013 v davčno osnovo od osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti vštevalo le 50 odstotkov dejansko prejetih subvencij.

O združitvi na ministrstvu bodo še govorili
DZ je podal tudi soglasje, da je predlog vlade za združitev štirih organov znotraj kmetijskega ministrstva v enotno institucijo, ki bo pristojna za pripravo zakonodaje na področju varne hrane in z njo povezan nadzor, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Oster govor Elene Pečarič v Državnem zboru RS