Damijan Perne iz državnega zbora odhaja zaradi nerazdružljivosti funkcij. Foto: MMC RTV SLO
Damijan Perne iz državnega zbora odhaja zaradi nerazdružljivosti funkcij. Foto: MMC RTV SLO

Perne je lansko jesen v poslanske klopi sedel kot poslanec Zaresa, letos pa je kandidiral za direktorja begunjske psihiatrije. Svet bolnišnice ga je 16. novembra potrdil, Perne pa je že takrat napovedal, da bo v primeru vladne potrditve zaradi nezdružljivosti odstopil kot poslanec. Funkcijo v Kranju pa bo opravljal do konca mandata.

Perne odstop Gantarju že podal
Perne je svojo odstopno izjavo predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju podal že takoj po imenovanju v četrtek. Državni zbor se bo z njegovim odstopom seznanil na seji prihodnji teden, kar bo pomenilo tudi formalno prenehanje mandata. Državni zbor naj bi nato o tem obvestil Državno volilno komisijo, ki sproži postopek iskanja novega poslanca, a že zdaj je znano, da naj bi Perneta predvidoma zamenjal kranjski mestni svetnik Alojzij Potočnik, saj bi bil na volitvah izvoljen on, če ne bi bil Perne.

Potočnik, rojen leta 1951, je po izobrazbi ekonomist. Od leta 1996 dela na Davčni upravi, danes je tam vodja službe za načrtovanje, analiziranje in statistiko. Kranjski mestni svetnik je že četrti mandat, hkrati pa je predsednik skupščine javnega podjetja Komunala in član Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj.

Nadomestni poslanec uživa enak status
Nadomestni poslanec sicer deluje kot drugi, ima vse obveznosti in pravice. Tako je tudi upravičen do poslanske imunitete in do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije. Če se prvoizvoljeni poslanec vrne v državni zbor, pa nadomestnemu poslancu preneha njegov mandat.