Jože P. Damijan ekonomist in najverjetnejši kandidat za mandatarja, če oblast prevzame nastajajoča koalicija. Foto: BoBo
Jože P. Damijan ekonomist in najverjetnejši kandidat za mandatarja, če oblast prevzame nastajajoča koalicija. Foto: BoBo

Jože P. Damijan je na digitalni medijski konferenci Koalicije ustavnega loka (KUL) povedal, da se pogajalska izhodišča ne objavljajo, matematika pa je jasna in za konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše potrebujejo še sedem poslanskih glasov.

"Ključno je, da smo oblikovali KUL, se uskladili in povabili druge stranke, da se nam pridružijo v tem projektu. Če bi se zgodilo, da teh glasov ne bi dobili, pa glede tega ne morete kriviti nas, pač pa je to odgovornost tistih, ki se nam ne bi pridružili," je ocenil.

Erjavec: Ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam

Računajo na DeSUS

Damijan je sicer v pogovoru za Mladino, objavljenem 13. novembra, zatrdil, da imajo, kot je videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali aktualno koalicijo. Tokrat pa je dejal, da v KUL-u nikoli niso rekli, da imajo zagotovljenih 46 poslanskih glasov, pač pa, da se prizadevajo za to in gradijo odnose. "Do konstruktivne nezaupnice bo prišlo v trenutku, ko se bosta najmanj dve stranki odločili, da se v DZ-ju skupaj pridružita in podpreta nezaupnico. To se bo lahko zgodilo šele po kongresu DeSUS-a," je povedal Damijan.

Izidi volilnega kongresa DeSUS-a, ki poteka dopisno, bodo znani 5. decembra. Za predsednika znova kandidira Karl Erjavec, ki velja za favorita.

Damijan je svojo trditev pojasnil v pogovoru za Mladino. "Ne morem vplivati na uredniško politiko. Imamo podporo poslancev, ki pa morajo, ko bo glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ustrezno glasovati. Takrat se bo videlo, ali je 46 glasov, ali ne," je dejal. Po njegovih trditvah sicer vedo, po kateri poti lahko dosežejo potrebno večino, "a se morajo na koncu za to odločiti tisti poslanci, ki jih želimo pridobiti na svojo stran".

Koordinator Levice Luka Mesec pa vztraja pri svoji izjavi pred nekaj dnevi, da bo nezaupnica vložena. Damijan pa je glede na kongres DeSUS-a ocenil, da se vse skupaj ne bo zgodilo pred 10. ali 15. decembrom oz. računajo, da se bo do božiča.

Na tokratni medijski konferenci so sicer sodelovali še predsedniki strank LMŠ, SD in SAB ‒ Marjan Šarec, Tanja Fajon in Alenka Bratušek, ki so poleg Levice vključeni v KUL.

Damijan za konstruktivno nezaupnico do božiča

Kritični do vladnih ukrepov proti koronavirusu

Dotaknili so se nekaj tem iz njihovega programa, spregovorili pa tudi o spopadanju z epidemijo novega koronavirusa. Pri tem so kritični do vlade in njene komunikacije glede ukrepov med drugim poudarili, da je za spoštovanje ukrepov ključno pridobiti zaupanje državljanov. Po besedah Damijana se je treba uspešno pripraviti na tretji val epidemije. Omenil je tudi sodelovanje s strokovnjaki in skrb za najranljivejše, zlasti v domovih za starejše.

Fajonova pa je na vprašanje, ali bi se zavzeli za nošenje mask v šolah ali ne, odgovorila, da bo pomembna odločitev stroke in predpisanih ukrepov.

Predsedniki opozicijskih strank so se med drugim dotaknili potrebne reorganizacije zdravstvenega sistema in opozorili, da zaradi epidemije ne smejo biti oškodovani drugi bolniki.

Tako Bratuškova kot Mesec sta menila, da je treba zdravstvo finančno okrepiti. Šarec je opozoril tudi na nakopičene težave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Znova so se zavzeli za ukinitev oz. preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Jože P. Damijan v Odmevih: Kaj se dogaja s koalicijo KUL?
Medijska konferenca Koalicije ustavnega loka