Foto:
Foto:
Kmetijski zavod Maribor v sodelovanju z avstrijsko organizacijo Austria Bio Garantie preverja izpolnjevanje ekostandardov.

V Sloveniji je bilo danes moč obiskati kar 45 ekoloških kmetij.

Ekološko kmetijstvo je možnost in priložnost
Obiskovalci so se ahko prepričali, da je ekološko kmetijstvo možnost in priložnost ter da je mogoče od njega tudi živeti. Seznanili so se, kako so takšne kmetije nadzorovane in kako kupcu zagotavljajo, da je hrana res pridelana na ekološki način.

Standardi za ekološko pridelavo
Standardi za ekološko pridelavo so usklajeni z mednarodnimi standardi ekopridelave in z uredbo EU-ja o ekološkem kmetijstvu, na kmetijah pa so vključeni v sistem nadzora in potrjevanja. Nadzorna organizacija Kmetijski zavod Maribor v sodelovanju z avstrijsko organizacijo za nadzor ekološkega kmetovanja in predelave Austria Bio Garantie preverja izpolnjevanje standardov z ogledi kmetije in s pregledovanjem zapiskov kmetov oz. predelovalcev.

Zvezo združenj ekoloških kmetov Slovenije sestavljajo združenja ekoloških kmetov Slovenije, ekoloških kmetov Obala, ekoloških kmetov Gorenjske, združenje za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije in združenje za ekološko kmetovanje Zdravo življenje. V zvezo je vključenih prek 200 ekoloških kmetov in kmetic iz vse Slovenije. Zveza si prizadeva za vzpodbujanje ekološkega kmetovanja v Sloveniji, članom nudi podporo pri preskrbi prebivalstva z ekološko pridelanimi in predelanimi živili, poleg tega pa si prizadeva še za zagotavljanje trajnega varovanja okolja.