Na vpis v Drnovškovo žalno knjigo so v nedeljo državljanke in državljani čakali tudi več ur. Foto: EPA
Na vpis v Drnovškovo žalno knjigo so v nedeljo državljanke in državljani čakali tudi več ur. Foto: EPA
Drnovšek na mednarodnem prizorišču
Drnovšek: Osrednja oseba slovenske politike

Žara s posmrtnimi ostanki bo med 9. in 15. uro v mrliški vežici pokopališča v Zagorju ob Savi, potem pa bo pogreb. Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran pa bo v torek ob 18.30 v ljubljanski stolnici za pokojnega nekdanjega predsednika daroval mašo.

Danes je dan žalovanja, zato naj bi bile odpovedane vse kulturne, športne in družabne prireditve, zastave pa so spuščene na pol droga. Ustrezno naj bi se prilagodile tudi televizijske in radijske vsebine.

Osmrtnice v osrednjih časopisih
V časopisih Dnevnik, Delo in Večer so bile danes objavljene osmrtnice. Državni zbor, predsednik države in vlada so objavili celostransko skupno osmrtnico. Osmrtnico so objavili tudi nekdanja Drnovškova stranka LDS ter tudi Drnovškova otroka, Jaša in Nana, ki sta še zapisala, da cvetje hvaležno odklanjata v dobro onkološkega inštituta.

Še je mogoč vpis v žalno knjigo
Še danes in v torek se bo mogoče vpisati v žalno knjigo, ki je za vse odprta v predsedniški palači med 8. in 20. uro. Od 14. ure se je mogoče v žalno knjigo vpisati tudi na spletni strani urada predsednika republike.

Tudi v Zagorju, kjer je Drnovšek častni član, bodo imeli danes žalno sejo občinskega sveta, odprli bodo pa tudi žalno knjigo, kamor bodo lahko žalujoči zapisali svoje misli. Žalne knjige bodo odprli tudi v mestnih občinah (Mariboru, Celju, Murski Soboti, Kranju) ter v Velenju, Piranu in Izoli.

V žalno knjigo sta se med prvimi vpisala predsednik države Danilo Türk in premier Janez Janša, sledile pa so jima številne druge znane osebnosti iz sveta politike, kulture, znanosti in športa.

Misli in besede članov gibanja
Na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj pa člani gibanja zapisujejo misli ob smrti ustanovitelja gibanja. "Vem, da bomo tisto pravo praznino, ki bo nedvomno prišla za vami, začutili šele v času, ki prihaja, v prihodnosti, ki nas čaka," je, denimo, napisal Miran Perhavec.

M. K.

Drnovšek na mednarodnem prizorišču
Drnovšek: Osrednja oseba slovenske politike