Največ glob sicer prejmejo tujci, in sicer več kot 90 odstotkov. Foto: BoBo
Največ glob sicer prejmejo tujci, in sicer več kot 90 odstotkov. Foto: BoBo

V rednih in poostrenih nadzorih predvsem februarja in marca so cestninski nadzorniki Darsa izdali plačilni nalog tudi nekaj več kot 700 voznikom vozil, ki bi morali uporabljati vinjeto razreda 2B. Gre za dvosledna motorna vozila z nosilnostjo do 3,5 tone, ki nad prvo osjo merijo več kot 1,30 metra. Lastniki teh vozil bi morali za letno vinjeto odšteti še enkrat toliko, kolikor za osebne avtomobile, torej 220 namesto 110 evrov.

Večina teh vozil je imela nameščeno vinjeto 2A, nekatera pa so avtocesto uporabljala brez vinjete, so pojasnili na Darsu. Višina predpisane globe znaša od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki, če je globa v razponu, na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo najnižjo, torej 300 evrov. Globe sicer niso prihodek Darsa, ampak se v celoti stekajo v državni proračun.

Največ glob sicer prejmejo tujci, in sicer več kot 90 odstotkov, v okviru poostrenih nadzorov na širšem območju mestnih središč pa pomemben delež kršilcev velikokrat predstavljajo domači uporabniki avtocest ali hitrih cest.

Dars: vinjete kupujte pri pooblaščenih prodajalcih
Dars ljudi poziva, naj vinjete kupujejo na pooblaščenih prodajnih mestih. Letno namreč odkrijejo do deset ponarejenih vinjet, koliko jih odkrije še policija, pa ne vedo. Letos so doslej sicer odkrili pet ponarejenih vinjet.

Od 1. decembra lani, ko je stekla prodaja vinjet za leto 2014, je Dars do konca februarja prodal za dobrih 73,3 milijona evrov vinjet. To je 17 odstotkov več kot v istem obdobju leto prej, ko sicer ni bilo posebnih vinjet za kombije.

Dars za letos načrtuje vsaj za 10 odstotkov višje prihodke od cestnin, po načrtih pa bodo tudi letošnje leto sklenili s pozitivnim poslovnim izidom.

"Glede na doslej uspešne dogovore s posameznimi bankami upnicami glede prestrukturiranja dolga, uvedbo nove cenovne politike na področju cestnin s 1. oktobrom lani in dosežene poslovne rezultate Dars letos ne bo imel likvidnostnih težav," so zapisali v Darsu.