Foto:
Foto:

Potrdila pa je tudi dogovor o zakonu o plačah, ki ga je sinoči dosegla s sindikati javnega sektorja.

Zvišan prag obdavčitve plač
S spremembo zakona o davku na izplačane plače bodo po novem neobdavčene bruto plače do 165 tisoč tolarjev, zdaj je meja 130 tisoč tolarjev bruto. Gre za omogočanje večje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, vendar pa se znižanje praga obdavčitve ne sme preliti v zvišanje plač, je po seji opozoril finančni minister Dušan Mramor. Če bo vlada februarja prihodnje leto ugotovila, da je prišlo do rasti plač, bo davek na izplačane plače v letu 2005 spet ustrezno zvišala, je še opomnil Mramor.

Plače 39 odstotkov delavcev bodo oproščene davka
Cilj davčne reforme je znižanje obremenitve dela in po drugi strani povečanje obdavčitve kapitala, s tem naj bi se davka oprostile plače približno 39 odstotkov delavcev. Zmanjšujejo se stroški delodajalcev, predvsem v delovno intenzivnih panogah, kjer so izplačane plače relativno nižje kot drugje. Do konca leta bo zato v proračun steklo 4,5 milijarde tolarjev manj sredstev, na letni ravni pa bo izpada 10 milijard tolarjev, je povedal Mramor.

Veliko povečanje olajšave študentom
Z novelo zakona o dohodnini pa naj bi se povečala olajšava za študente s 668.100 tolarjev na leto na 1,2 milijona tolarjev na leto, stopnjo akontacije dohodnine od dohodkov študentov, doseženih prek študentskih servisov, pa znižala s 25 odstotkov na 12,5 odstotka.

Pa tudi visoke kazni za kršitelje
Predlog zakona prinaša posebno rešitev, s katero namerava vlada preprečiti izogibanje plačevanju davkov skozi študentsko delo. Delodajalci bodo tako morali potrjene napotnice poslati na davčno upravo in inšpektorat za delo, in sicer še preden bo študent začel delati. Za kršitelje so po zakonu o davčnem postopku predvidne kazni: za študente med 100.000 in 300.000 tolarjev, za delodajalce pa med 400.000 in šest milijonov tolarjev.

Odprava davka za banke
S spremembo zakona o davku na bilančno vsoto bank in hranilnic pa vlada s prihodnjim letom ta davek odpravlja. Kot pojasnjuje Mramor, gre za prilagajanje zakonodaji EU-ja. Tudi sicer pa se proračunski prihodki iz naslova tega zakona zmanjšujejo - medtem ko se je v letu 1998 v proračun steklo 4,3 milijarde tolarjev, se je leta 2003 znesek znižal na 345,9 milijona tolarjev, je razložil finančni minister.