Foto:
Foto:

Tudi vlada je že sprejela novelo o sistemu plač, ki 150.000 zaposlenim v javnem sektorju s 1. julijem prinaša 2,5-odstotno povišanje osnovnih plač.

Sindikati so sicer zahtevali povečanje za 3,13 %, vendar so se dogovorili, da bo preostali znesek namenjen odpravi nesorazmerij med plačami do leta 2009.

Sedaj zakon čaka na sprejetje v DZ-ju po nujnem postopku. Njegove konkretne učinke naj bi uslužbenci začutili prihodnje leto, saj bodo plače po sedanjem sistemu prejemali še do konca leta.

Čakajo še kolektivne pogodbe
Ena od večjih ovir na poti do dogovora je bila višina dodatka na delovno dobo. Glede na to, da se bo večina dodatkov po novem vključila v osnovno plačo, bi dodatek, ki bi se izračunal na višji osnovi, znašal precej več kot doslej. Vlada ga je zato želela znižati na 0,3 odstotka, vendar so se pogajalci na koncu dogovorili, da v zakon ne bodo zapisali odstotka, ampak bodo višino dodatka prepustili kolektivni pogodbi.

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju je tako podlaga za pospešena pogajanja, ki bodo potekala do konca junija oz. začetka julija, ko bodo pogajalci poskušali skleniti še kolektivne pogodbe za posamezne dejavnosti.