Pred stavbo velenjskega Centra za socialno delo je potekal protestni shod v podporo vrnitvi otrok starim staršem, ki že teden dni  ne vesta, kje sta vnuka, za katera sta skrbela do njune dodelitve rejniški družini. Foto: BoBo
Pred stavbo velenjskega Centra za socialno delo je potekal protestni shod v podporo vrnitvi otrok starim staršem, ki že teden dni ne vesta, kje sta vnuka, za katera sta skrbela do njune dodelitve rejniški družini. Foto: BoBo
Je rejništvo res najboljše za dva otroka
Zaradi dečkov v rejništvu tudi interpelacija
V Velenju shod pred CSD-jem
Inšpekcija ni odkrila nepravilnosti pri delu CSD-ja

Otroka, stara tri in pet let, sta bila od umora njune mame decembra lani v Velenju pri starih starših po mamini strani na Koroškem. CSD Velenje je otroka prejšnji teden iz vrtca na skrivaj odpeljal v rejniško družino, kar je sprožilo oster odziv javnosti.

Zaradi razjasnitev okoliščine primera je poročilo zahtevala pristojna ministrica Anja Kopač Mrak, prav tako je pojasnila zahteval varuh človekovih pravic. V petek je bil nato odrejen še nadzor socialne inšpekcije, ki je preverjala, ali je bila odločitev CSD-ja Velenje o napotitvi dveh dečkov v rejništvo v največjo korist dečkov. Ministrica je dejala, da razume čustven odziv javnosti, a tak odziv včasih temelji na pomanjkljivih podatkih. Po besedah ministrice sta oba otroka v rejniški družini razigrana in vesela ter se po zagotovilih pristojnih služb počutita dobro.

"Odločitev ni bila lahka, bila pa je strokovna"
Po besedah ministrice Kopač Mrakove je izredni nadzor pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Direktorica CSD-ja Velenje Lidija Hartman Koletnik pa je pojasnila, da razlog za odvzem otrok niso bili starost ali bivalne razmere starih staršev. Po njenih besedah ju niso nikoli izključevali, ker pa z njimi nista več hotela sodelovati, so se odločili za namestitev v rejniško družino. Obenem je direktorica dodala, da odločitev ni bila lahka, a jo je strokovno osebje sprejelo z vso odgovornostjo.

To je potrdil tudi direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski, ki je poudaril, da je bila odločitev strokovna in zakonita. Inšpekcija je namreč ugotovila, da je CSD starim staršem nudil možnost sodelovanja ter jih spodbujal in usmerjal h končni rešitvi, ki bi bila za otroka najboljša, a stari starši niso bili pripravljeni na iskanje rešitev skupaj s CSD-jem. Obenem je Stefanovski dejal, da po mnenju CSD-ja stari starši v tem trenutku niso bili sposobni rejništva, je pa to mogoče v prihodnje, če bosta pripravljena sodelovati.

Pristojni so se opredelili tudi do načina predaje otrok v rejniško družino, ki je potekalo na skrivaj. Sekretarka skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva je ob tem dejala, da pri tem vselej pretehtajo, kako bi otrokom povzročili najmanj škode. Po njenem mnenju bi bilo najbolje, da bi stari starši otroka v rejništvo pripeljali sami, a tega niso želeli storiti. Pristojni so tudi zatrdili, da starih staršev ne bodo izključili iz življenja obeh otrok.

SDS napoveduje interpelacijo ministrice
Poslanec SDS-a Žan Mahnič je že napovedal vložitev interpelacije zoper ministrico, za katero po njegovem mnenju obstajajo številni razlogi, primer iz CSD-ja Velenje, pa je, tako Mahnič, le vrh ledene gore.

Ministrica napovedano interpelacijo ocenjuje kot zlorabo konkretnega primera v politične namene. Po mnenju ministrice javna politična razprava o konkretnem primeru ni primerna, saj lahko poseže v zaščito osebnih podatkov.

Podobne zadržke do interpelacije imata tudi poslanec SD-ja Matjaž Han in poslanec DeSUS-a Franc Jurša, oba namreč menita, da nabiranje političnih točk na račun otrok problematično, zato dodajata, da je treba poznati vse plati zgodbe in zaupati strokovnim službam. V SMC-ju so pa se na interpelacijo še niso enotno odzvali.

Podobno interpelacije ne komentirajo v ZL-ju in skupini nepovezanih poslancev. V NSi-ju pa menijo, da je nenaden odvzem otrok močno problematičen, zato zahtevajo jasne odgovore in pojasnila. Obenem so v stranki dejali tudi, da podpirajo vsa prizadevanja, da se zadeva razčisti in reši v korist otrok. Glede podpore interpelaciji pa se bodo v NSi-ju še odločili, ko bodo videli predlog.

Protest v Velenju
Pred stavbo velenjskega centra za socialno delo je potekal protestni shod v podporo vrnitvi otrok starim staršem, ki že teden dni ne vedo, kje sta vnuka, za katera so skrbeli do njune dodelitve rejniški družini. "Do danes nas še nihče ni obvestil, kje sta, kako se počutita, nobenega glasu ni od njih," je novinarju Radia Slovenija Miranu Korošcu povedala babica Marija Otorepec.

Tudi pravni zastopnik starih staršev Velimir Cugmas še vedno čaka odgovor na zahteve, ki jih je naslovil na velenjski center za socialno delo, pristojno ministrstvo in socialno inšpekcijo. "Zlasti si obetam, da bo sodišče nemudoma izdalo dovoljenje za rejništvo starim staršem. Gre za izjemo, ki jo predvideva zakon, in sicer izpolnjujeta moja varovanca, predvsem babica, ki je vložnik te vloge, vse pogoje," je povedal.

Je rejništvo res najboljše za dva otroka
Zaradi dečkov v rejništvu tudi interpelacija
V Velenju shod pred CSD-jem
Inšpekcija ni odkrila nepravilnosti pri delu CSD-ja