Dekani pedagoških fakultet menijo, da vlada ruši skrbno vzpostavljen sistem vzgoje predšolskih otrok. Foto: BoBo
Dekani pedagoških fakultet menijo, da vlada ruši skrbno vzpostavljen sistem vzgoje predšolskih otrok. Foto: BoBo

Po navedbah vseh treh podpisanih dekanov je skrb vzbujajoč predlog, da oddelki prvega starostnega obdobja ne potrebujejo vzgojiteljice več kot tri ure in 15 minut na dan, saj da ostali čas zadostujejo pomočnice vzgojiteljic.
Po ocenah podpisnikov tudi ne drži, da bo zniževanje cen programov občutno vplivalo na znižanje plačil staršev, saj da so se v nekaterih občinah v Sloveniji vrtci celo podražili. S predlogom za povečanje števila otrok v skupinah in zmanjšanjem prisotnosti vzgojiteljic bi se po mnenju podpisnikov poslabšala predvsem kakovost dela z otroki iz šibkih socialnih okolij.
"Z uveljavljanjem predloga, da občine samostojno odločajo o še dodatnem povečanju števila otrok v skupini, bodo visokokakovostne vzgoje in izobraževanja deležni samo otroci iz premožnejših okolij," so še ocenili podpisniki.
Dekani pozivajo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, naj nižajo stroške "tam, kjer človekov osebni in družbeni razvoj ne bo prizadet". Pod predlogom so podpisani dekan ljubljanske pedagoške fakultete Janez Krek, dekan mariborske pedagoške fakultete Samo Fošnarič in dekanja primorske pedagoške fakultete Mara Cotič ter predstojnice oddelkov za predšolsko vzgojo Nada Turnšek z ljubljanske, Olga Denac z mariborske univerze in Bogdana Borota s primorske univerze.