Na ministrstvu ne bodo zagovarjali rešitve trpanja otrok v oddelke, zagotavlja državna sekretarka Mojca Škrinjar. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu ne bodo zagovarjali rešitve trpanja otrok v oddelke, zagotavlja državna sekretarka Mojca Škrinjar. Foto: MMC RTV SLO

Prvič po objavi predloga sprememb zakona o vrtcih so za skupno mizo sedli predstavniki ministrstva in združenja ravnateljev vrtcev in osnovnih šol, skupnosti vrtcev, združenja staršev, združenja občin in skupnosti občin. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Mojca Škrinjar je po srečanju pojasnila, da so predstavnikom stroke na sestanku predstavili predlog sprememb na področju predšolske vzgoje oziroma zakona o vrtcih in povedali, da so "odprti za pogovore in da ni problema spremeniti kar koli v tem predlogu do okvira, ki je občinam potreben".

Na ministrstvu bodo po njenih besedah zagovarjali strokovne rešitve, in ne rešitve trpanja otrok v oddelke, še zlasti tam, kjer ne dosegajo prostorskih normativov. "Zagotovo pa je vse drugo odprto. Kakršne koli predloge bodo dali in bodo strokovni, smo pripravljeni to umestiti v zakon o vrtcih," je poudarila Škrinjarjeva in dodala, da so se dogovorili za srečanje v naslednjem tednu.

"Pripravljeni smo se pogovarjati tudi s sindikati"
Predlog sprememb zakona o vrtcih so poslali tudi sindikatom z željo, da se, kot je dejala Škrinjarjeva, usedejo za skupno mizo in se o tem pogovarjajo. "Ravno tako kot smo se danes usedli z vsemi akterji in jim ta predlog predstavili, smo se pripravljeni pogovarjati s sindikati in skupaj poiskati rešitve, ki bi bile boljše in imele vsaj približno enake proračunske učinke," je povedala in dodala, da so se pripravljeni pogovarjati in sodelovati pri iskanju rešitev v širšem okviru javnega sektorja.

"Iz publikacije EU leta 2009 je razvidno, da je pri nas malo otrok na strokovnega delavca, kar kaže, da obstajajo vendarle še rezerve in so racionalizacije mogoče," je med drugim izpostavila Škrinjarjeva in dodala, da so občine sicer predlagale večje število otrok v skupini, tudi za štiri več. Ker na ministrstvu niso naklonjeni tako velikemu številu otrok v skupinah, so se odločili za povečanje skupine za dva otroka, in to v vrtcih s sodobnimi prostorskimi normativi in v skladu z zakonom (tri kvadratne metre igralne površine na otroka), je ob tem poudarila sekretarka.

Škrinjarjeva je nato še predstavila glavne spremembe na področju vrtcev, ki se umeščajo v predlog zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Gre za spremembe standardov in normativov oz. povečanje delovnih obveznosti vzgojiteljev in njihovih pomočnikov ter povečanje števila otrok v oddelkih. Predlog zakona za uravnoteženje javnih financ občin, ki ga pripravlja ministrstvo za pravosodje in javno upravo, pa je sicer predstavil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje.