Drago Ščernjavič povišanje plač direktorjem nekaterih socialnih zavodov označuje za nesprejemljivo. Foto: MMC RTV SLO
Drago Ščernjavič povišanje plač direktorjem nekaterih socialnih zavodov označuje za nesprejemljivo. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati proti višjim plačam nekaterih direktorjev

Vladi so zato pred začetkom današnje seje predlagali takojšnjo zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja dela, družine in socialnih zadev v plačne razrede. Spremembe namreč zvišujejo plače direktorjem nekaterih domov za starejše in centrov za socialno delo. Po besedah Ščernjaviča celo za 20 odstotkov.

V sindikatih so po besedah Ščernjaviča ogorčeni nad tem, da se to dogaja "v okoliščinah, ko se vsak dan govori o potrebi dodatnega varčevanja, ko tisoče javnih uslužbencev nima odpravljenih plačnih nesorazmerij, ko je zamrznjeno napredovanje v višji plačni razred in višji naziv". Ščernjavič kot nesprejemljivo ocenjuje tudi, da sprememb pravilnika niso usklajevali s pogajalsko skupino.

"Precej strokovnih delavcev je plačanih več"
V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pa po drugi strani opozarjajo, da so direktorji domov za starejše "za svoje zahtevno in odgovorno delo v izjemno težkih časih za poslovanje nagrajeni skromno in tudi v številkah jih cela paleta strokovnih delavcev v javnem sektorju krepko prehiteva".
Kot poudarjajo v skupnosti, se morajo direktorji spoprijemati "z obsežnimi novimi nalogami, pomanjkanjem sredstev in vedno bolj zahtevnimi uporabniki".

Ministrstvo: Spremenjene okoliščine privedle do višjih plač
"Po določitvi plačnega razreda direktorja v javnem zavodu je prišlo do spremenjenih okoliščin pri določitvi kriterijev, ki omogočajo drugačen seštevek vrednosti posameznih kriterijev, in sicer zaradi povečanja števila uporabnikov, povečanja obsega drugih storitev javnega zavoda, delovanja zavoda na več lokacijah v istem ali drugem kraju," so zapisali na ministrstvu za delo.

Sindikati proti višjim plačam nekaterih direktorjev