V 35 dneh morajo za razpis referenduma zbrati 40.000 podpisov. Foto: BoBo
V 35 dneh morajo za razpis referenduma zbrati 40.000 podpisov. Foto: BoBo
Delavci migranti zbirajo podpise za referendum

Ker nismo slišani, bomo državljansko nepokorščino izvajali tako, da bomo zavirali uveljavitev pravkar sprejetih zakonov z referendumskimi pobudami, poudarjajo.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je vlagatelje obvestil, da njihova pobuda za referendum izpolnjuje predpisane pogoje, in jim določil 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov državljanov za razpis referenduma.

Pobudnica za razpis referenduma o medijski noveli je Civilna iniciativa Apače, ki je napovedala, da bo ob "nadaljnji ignoranci države" za vsak sprejeti zakon začela zbirati podpise za referendum. S takšno potezo nameravajo politiki sporočiti, da z obdavčevanjem delavcev migrantov ne bodo imeli dobička, ampak si bodo s tem nakopali stroške.

"To je neke vrste državljanska nepokorščina"
Predsednik sindikata delavcev migrantov Dušan Cvetko je za Televizijo Slovenija povedal: "Če so nam v tej državi odvzeli vse, kar je mogoče, nam volilne pravice ne morejo in to je neke vrste državljanska nepokorščina. Ta zadeva nima z nami popolnoma nič, ampak smo hoteli samo dokazati, kaj so tudi ti delavci, čezmejni migranti zmožni narediti."

Cvetko je prav tako potrdil, da bodo v petek vložili še eno pobudo za razpis referenduma, tokrat o zakonu o mednarodni zaščiti, ki jo je DZ potrdil pretekli teden.

Delavci migranti zbirajo podpise za referendum